Zalaegerszeg

2011.09.26. 16:10

Ökováros: hőerőmű a Landorhegyen

A májusban elfogadott Ökováros koncepció keretében mini biomassza erőmű létesülne a zalaegerszegi Landorhegyen. A legutóbbi közgyűlés óta mindez már több mint ötlet: a képviselők 5 millió forintot különítettek el a létesítmény megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

Varga Andor

Az előterjesztést a polgármesteri hivatal munkatársa, Jagasics János mint projektfelelős készítette el, s az anyagból – miként az üggyel kapcsolatos közgyűlési párbeszédből is – az tűnik ki, hogy a hőerőmű létesítése és üzemeltetése egyértelmű sikertörténet lehet. Első körben a szakértő „csak” a landorhegyi városrész egyelőre önkormányzati üzemeltetésben lévő oktatási intézményeivel számol (Széchenyi-szakközépiskola, Munkácsy- és Ganz-szakiskolák, Landorhegyi általános iskola, valamint kollégiumi épületek), s ezek gázfogyasztása (évi több mint 338 ezer köbméter) alapján kimondja: a szintén önkormányzati tulajdonú Zala-Depo Kft.-nél évente képződő több mint 1400 tonna faapríték bőségesen elég lenne az intézményeket fűtő erőmű 959 tonnásra saccolt fűtőanyag-szükségletének kielégítésére.


A fűtőművet a néhai laktanya valaha volt gépjárműtelephelyére építenék: a betonos placcon bőven jutna hely a hulladék tárolására, ráadásul a beruházás miatt nem kell módosítani a rendezési tervet, nem beszélve arról, hogy a terület maga is a város tulajdona. A hőtávvezeték építésével együtt (a csöveket árokba fektetnék, ezek leghosszabb szakasza 500 méter) a beruházás becsült értéke nettó 227 millió forint. Ennek előteremtésére adott a pályázati forrás – olyan értelemben, hogy írtak ki megfelelőt. A „helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című program keretében 85 százalékos támogatás nyerhető el.

Az előterjesztés szerint jelen pillanatban a gázfűtés 70 százalékkal drágább, mint a faaprítékos megoldás, s a hőerőművel évenként 29 millió forintos megtakarítás lenne elérhető. A beruházás megtérülési idejét 1,5 évre teszik.

A közgyűlés minden oldala üdvözölte a programot, bár az ellenzéknek azért voltak kritikai észrevételei is, elsősorban az anyag „nagyvonalúsága” miatt. A szocialisták szerint problémás, hogy a készítő nem számolt például a faapríték megvásárlásának költségeivel, illetve az üzemeltetéshez kapcsolódó bérjellegű kiadásokkal. A várost vezető többség úgy reagált: természetes, hogy a programot minden részletében nem munkálták még ki, erre lesz hivatott az a megvalósíthatósági tanulmány, melynek elkészíttetéséhez aztán nagy egyetértésben rendeltek forrást a képviselők.


BÜDÖS SEM LESZ TŐLE
A közgyűlésben elhangzott: ha „bejön” a landorhegyi hőerőmű, akár további intézményeket is be lehet majd kapcsolni az általa ellátottak körébe, nem beszélve a városrész tömbházairól. Előbbi lehetőség valóban él, utóbbi azonban „csak” megfontolandó: a lakások távfűtésre átállításának lehetnek anyagi és technológiai korlátai is. Az előterjesztés kitért rá: a mini erőmű szag- és károsanyag-kibocsátás szempontjából sem zavarhatja majd a környéken élőket, bár e tekintetben biztosan lesznek még aggályok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!