Zalaegerszeg

2011.07.05. 06:53

Időseket szolgálva: egyházi intézmény létesülne a Pais-iskolában

Egyházi idősellátó szolgálat létrehozását tervezi a Notre Dame rend a zalaegerszegi Pais-iskola épületében. Az otthoni ápolástól a bentlakásos ellátásig számos szolgáltatást nyújtanának.

Szabó Judit

A Notre Dame Tanító- és Kanonokrend 32 férőhelyes idősek otthonát működtet a Mindszenty-iskola épületében. Az intézmény elhelyezése azonban nem szerencsés, nem illeszkedik az oktatási funkcióhoz, másrészt jelentős igény merült fel a férőhelyek bővítésére. Az otthon ezért költözni szeretne, s ezzel párhuzamosan kibővítené tevékenységét. A szolgáltatások skálája az otthoni ápolástól kezdve a nappali és az átmeneti ellátáson át a bentlakásos elhelyezésig terjedne, s átjárhatóságot biztosítanának a különböző szintek között az ellátottak állapotának változásától függően. Újdonságként önkénteseket is bevonnának az idősek gondozásába. A Pais-iskolában kialakítandó intézmény 50 főnek biztosítana házi segítségnyújtást, 10 személynek támogató szolgálatot, 30 kérelmezőnek nappali ellátást, 15-nek otthoni szakápolói szolgáltatást és 70 idős embernek tartós bentlakásos elhelyezést. Az épületben 400 adagos konyha működne. A beruházás 56 új munkahelyet teremtene, és 17 önkéntest vonnának be a feladatok ellátásába.


A Pais-iskola hasznosításához elvi hozzájárulást adott nemrég az önkormányzat. Az épület felújítása 1,5 milliárd forintba kerülne, tájékoztatott dr. Marx Gyuláné, a Mindszenty-iskolában működő Miasszonyunk Időskorúak Otthona vezetője. A közgyűlés támogató döntése után elkezdte keresni a finanszírozási lehetőségeket, elsősorban uniós, illetve nemzetközi egyházi pályázatokban gondolkodik. A források felkutatásában a francia tanítórend is segít. Ha a felújítás lezajlik, a szolgálat működtetése már megoldható a bevételekből és az állami normatívákból.

Dr. Marx Gyuláné elmondta: optimista forgatókönyv szerint már 2013-ban, roszszabb esetben pedig 2015-ben kezdhetné meg működését az új, egyházi fenntartású idősellátó szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!