Zalaegerszeg

2010.11.19. 03:29

Nehéz behajtani a helyi adókból származó tartozásokat Zalalövőn

Zalalövő - Nem könnyű behajtani a helyi adókból származó tartozásokat Zalalövőn. Az adózási morálról a legutóbbi soros ülésen hallgatott meg éves beszámolót a város képviselő-testülete.

zaol.hu

 

- A tartozást felhalmozó magánszemélyek jövedelmi és vagyoni helyzete általában nem teszi lehetővé a sikeres végrehajtást - említette Gáspárné Tóth Zsuzsanna, Zalalövő jegyzője. - Ha mégis rendelkeznek például ingatlannal, akkor bejegyeztethetjük a jelzálogjogot, de abból még nem folyik be a pénz az önkormányzathoz. Előfordult ugyanakkor olyan eset is, hogy az adós gépkocsijára rátetettük az elidegenítési és terhelési tilalmat, s az intézkedés eredménnyel járt, a hátralékot befizette a kötelezett.

 


A cégekkel talán még nehezebb a helyzet, mert jó néhány vállalkozás felszámolás alatt áll a körbetartozások, illetve az alvállalkozói szerződések nem teljesítése miatt. Ezektől a gazdasági szereplőktől valószínűleg már nem lát pénzt az önkormányzat. A gazdasági körülmények a működő vállalkozások fizetőképességét, s ezzel párhuzamosan az adóbeszedés hatékonyságát is rontják.

Léteznek olyan vállalkozások is, amelyeket hiába szólítanak fel, még bevallást sem nyújtanak be, nemhogy pénzt utalnának. Az önkormányzat elhatározta, hogy kezdeményezi a vállalkozói engedélyük visszavonását.

A hátralékok közül a gépjárműadóhoz kapcsolódó tartozás a legnagyobb, több mint 12,6 millió forint, de a be nem fizetett iparűzési adó összege is megközelíti a nyolcmillió forintot. Az önkormányat négy éve adja át végrehajtónak a tartozások egy részét. Jelenleg 57 ilyen ügy van folyamatban. Az adózási fegyelmet azzal is igyekeznek javítani, hogy évente két értesítést küldenek az adóalanyoknak a fizetnivalókról, bár a jogszabályok szerint egyetlen levél is elegendő lenne.

NÉGYFÉLE JOGCÍMEN

A kommunális adó évente hatezer forint Zalalövőn. Mentesség illeti meg a 70 éven felülieket (203 főt), s 50 százalékos kedvezmény az egyedül élő nyugdíjasokat. A helyi iparűzési adót a maximális 2 százalék alatt, az adóalap 1,5 százalékában állapította meg az önkormányzat. A gépjárműadó mértéke az országos szabályokhoz igazodik, azt nem befolyásolhatja a helyhatóság. Az idegenforgalmi adót vendégéjszakánként 300 forintban határozta meg a képviselő-testület. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!