Zalaegerszeg

2010.09.17. 17:33

Ballonok szálltak a szerb magyar város felett

Szeptember második hétvégéjén immár hetedik alkalommal szálltak ballonok a vajdasági város, Zenta felett. A nemzetközi hőlégballon versenyen Zalaegerszeget a Zala-Zola Ballon Team képviselte.

Balog Eszter

 


A 20 ezer fős, egykor Magyarországhoz tartozó város lakosságának nagy része - közel 80 százaléka - ma is magyar, s kimondhatatlan szeretettel fogadják az anyaországból érkezőket. Az utcákon, a boltokban ízes magyar szó hallatszik, a kávézóban magyar csatornát nézhetünk, s vannak, akik alig beszélik a szerb nyelvet.  A hőlégballon verseny rendezői is magyarok,  Kosiczki András és csapata 2004 óta minden évben megszervezi a találkozót Zeneta város napja alkalmából, melyen a 1697. szeptember 11.-i  zentai csatára emlékeznek, mikor Savoyai Jenő szétverte a Tiszán átkelő török sereget.

Az idei ballon versenyhez a Szerb Nemzeti Bajnokság is „csatlakozott”, ám az időjárás nem volt kegyes a 15 csapathoz. A három napos verseny pénteki repülése az eső miatt elmaradt, s a következő napokban sem mindenki kockáztatta meg a felszállást.  A három nap alatt összesen 13 ballon emelkedett a magasba, ebből 7 magyar felségjelzéssel. A Juhász Zoltán pilóta és Bónus Gyöngyi navigátor alkotta Zala-Zola Ballon Team mellett Nagykanizsáról, Pécsről, Szegedről és Kiskőrösről érkeztek a fellegek szerelmesei, akiknek a magasban viszonylag könnyű dolga volt, a nehézséget inkább a leszállás jelentette. A versenyt megelőző mintegy három hét esőzése ugyanis teljesen feláztatta a talajt, s bár a sík, mezőgazdasági területen több ideális leszállópálya is lehetett volna,  a ballonkapitányoknak igencsak körültekintően kellett eljárniuk a földet érésnél.

A levegő mellett a földön is volt kaland bőven. Az eső miatti sártengeren a ballont követő autónak is át kellett verekednie magát. A feladat felért egy ingyen ralival, de volt, akinek nem sikerült venni az akadályt: a szlovén csapat követőautója megfeneklett, a ballonosok órákat vártak egy szántóföld közepén, mire éjjel 10 óra körül ki tudta hozni őket egy traktor.


A zalai csapat megúszta egy deformálódott pótkocsi kerékkel, egy elhagyott dísztárcsával és egy nagyadag sárral, s két szombati felszállással a hátuk mögött a 9. helyen végeztek. Bár mint Zoltán és Gyöngyi mondta, ők nem a verseny miatt, inkán az élményért tették meg a nem éppen rövid utat Zalaegerszeg és Zenta között. Élmény pedig volt bőven: az ízes magyar szó, a barátságos vendégszeretet, mellyel fogadtak bennünket, a táj szépsége, s a fellegek közül megcsodált Tisza háttérbe szorította az eső okozta bosszúságokat is.




A hőlégballonozás zalai szerelmesei többször szerepeltek már lapunk hasábjain, tudósításainkat  a ZH online felületén is megtalálja - a cikkek elolvasásához kattintson az alábbi címekre:


2010. január 25.
Hőlégballonnal repülték át a gleccsert az Alpokban (videóval)
A gellénházi Zala-Zola Szabadidő és Sportegyesület levegővándorai már harmadik alkalommal vettek részt Ausztriában a 17. Dachstein Alpentrophy nemzetközi hőlégballon-fiesztán. Ismerősként érkeztek a szomszédba, ám az Alpok még így is tudott nekik meglepetést okozni.


2009. december 3.
Hőlégballonból osztott szaloncukrot a Mikulás (több fotóval)
A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem melletti parkolóban csütörtök délután hatalmas, háromezer köbméteres hőlégballonból osztott szaloncukrot a Mikulás a kisiskolásoknak.


2009. augusztus 10.
329 hőlégballon légi bevetésen - Zalai csapat a nemzetközi találkozón (képgalériával)
Chambley - Összesen 329 hőlégballon szállt fel a magasba a közelmúltban Franciaországban megrendezett 11. Lorraine Mondial nemzetközi fesztiválon. Megyénket is képviselték a találkozón.


2009. május 16.
Magassági mámor! Hőlégballonnal repülték át Zalaegerszeget (fotókkal)
ZH - Az Egerszeg Fesztivál pénteki programkavalkádját a gellénházi Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő- és Sportegyesület „mutatványa” is színesítette. Az egyesület képviselői, Juhász Zoltán pilóta és Bónus Gyöngyi navigátor a megyeszékhelyi Vizslaparkban - kíváncsi tekintetek közepette – állították fel a hőlégballont, azzal a határozott szándékkal, hogy a magasból „térképezzék fel” Zalaegerszeget, kiváltképpen a belvárosi nyüzsgést. 


2008. május 26. 
Ballonnal repültük át a Balatont
Balaton - A gellénházi Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő- és Sportegyesület invitálásának eleget téve lapunk három napot is eltöltött az ötödik alkalommal megrendezett Balaton-Átrepülő Nemzetközi Hőlégballon Versenyen. Noha az időjárás eleinte a felszállást sem tette lehetővé, a harmadik napon mégis sikerült 2200 méter magasságból letekintenünk a magyar tengerre. 


2008. január 19. 
Túra 3500 méter magasban
Gosau - Múlt héten rendezték meg a 15. Dachstein Alpentrophy hőlégballon-fiesztát, melyen Zala megyét a Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő és Sportegyesület képviselte. 


2007. augusztus 11. 
Az élmény megérte
Chambley - Több száz hőlégballon szállt fel a magasba a múlt héten Franciaországban tizedik alkalommal megrendezett Lorraine Mondial hőlégballon-fesztiválon. Az eseményen térségünket a gellénházi Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő és Sportegyesület képviselte. 


2007. június 27. 
Nem a magányosok sportja
Gellénháza - Furcsa egy ágazata a sportnak a hőlégballonozás: művelőjének szabadságot nyújt, ám korlátok közé is szorítja, hiszen nem birtokolja a teljes irányítást a légijármű felett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!