Zalaegerszeg

2010.08.23. 02:29

Együtt a cigányhegyiek

Első alkalommal rendeztek fesztivált vasárnap délután a Salomvár és Németfalu között fekvő Cigányhegyen, a Harmath Vendégház Udvarban, hagyományteremtő szándékkal.

Szabó Judit

 

- Elmentek Salomvárra, Zalacsébre, Zalaegerszegre, ki merre tudott - emlékezett vissza a hegyről elszármazott Takács József, s elmondta: ő még gondozza az itteni birtokát, de már csak hétvégi háznak használja.

 

 

A téeszszervezés nem ment könnyen, hiába verték meg, aki nem akart beállni, osztotta meg lapunkkal az ugyancsak Cigányhegyen született Kovács Vilmos. A helybeli gazdák sokáig ellenálltak, még egy humoros vers is született ezekről az időkről. Az eddig szájhagyomány útján terjedt költemény most már kinyomtatva, bekeretezve hirdeti a helyiek állhatatosságát. A Pannon Lapok Társasága központi főszerkesztője, az ugyancsak Cigányhegyről elszármazott Győrffy István és családja ajándékaként került a vendégházba. A tegnapi fesztiválon Devecser Józsefné Győrffy Ilona adta át Harmath Csabának, a fesztivál fő szervezőjének.

A vendégeket bográcsban főtt ételekkel, Csótár Rezső és Preisinger Gyula népi iparművészek kiállításával, valamint kulturális műsorral várták. Felléptek a környező településekről érkezett együttesek, népdalkörök, s az egybegyűlteket a Hevesi Sándor Színház igazgatója, Besenczi Árpád, valamint Hertelendy Attila színművész is szórakoztatta. A rendezvény nemcsak arra adott alkalmat, hogy találkozzanak a rég nem látott ismerősök, hanem arra is, hogy felhívják a figyelmet a hegyre vezető, Németfalut Salomvárral összekötő út katasztrofális állapotára. A portalanított utat a két önkormányzat építtette ki 1995-ben. A villany 1968-as bevezetése óta ez volt a legjelentősebb, s utolsó infrastrukturális fejlesztés a hegyháton. Az út azonban tönkrement, mert teherautók, s az erdészet munkagépei is folyamatosan koptatták. A felújítás az ingatlantulajdonosok régi óhaja, de a környékbeli falvak lakóinak is fontos lenne, megkönnyítené a közlekedésüket, számos esetben lerövidítené az útjukat. A rendezvényen Németfalu polgármesterét, Galambos Lászlót kérdeztük, lát-e esélyt a felújításra, de nem kaptunk biztató választ.

- Németfalu jelenleg nem tud erre áldozi, de talán az új kormány kedvezőbb helyzetbe hozza az önkormányzatokat - reménykedett.

- Németfalu jelenleg nem tud erre áldozi, de talán az új kormány kedvezőbb helyzetbe hozza az önkormányzatokat - reménykedett.

 

Innét, a Cigányhegyről jártunk húszan, harmincan a salomvári iskolába, gyalog. Még bicikli se nagyon volt. Az úton csak lovaskocsik közlekedtek, de ritkán vettek fel bennünket, mert nagy súlyt cipeltek egyik majorból a másiba – emlékezett vissza Harmath Csaba, a cigányhegyi Harmath Vendégház Udvar egyik tulajdonosa, a hét végén rendezett fesztivál szervezője. Mint elmondta: a rendezvény célja tisztelegni őseik elôtt, találkozni a hegyhátról elszármazottakkal, s felhívni a figyelmet az út rossz állapotára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!