Zalaegerszeg

2007.02.13. 03:29

Járőrök! Lóóóról!

Zalaegerszeg (ag) - Közel hétszáz ingatlan tulajdonosát érintheti hátrányosan, hogy megszűnik a lovas polgárőri szolgálat a megyeszékhelyt övező északi dombhátakon, illetve külterületeken.

MTI

Mint Devecser István, az egyesület elnöke elmondta, évek óta heti 4-5 alkalommal 2-3 fős járőrök keltek útra, hogy bejárják a Marton-hegytől Pózváig terjedő határt. Ehhez az iskola hat lovat biztosított, míg a szolgálatot szabadidejükben aktív, valamint nyugdíjas rendőrök, illetve közterület-felügyelők és az intézmény tanárai, diákjai látták el. Nem eredménytelenül, mert míg korábban gyakoriak voltak a hegyi hajlékokat ért támadások, a termények dézsmálása, ez a szolgálat pár évvel ezelőtti megkezdésével gyors ütemben megszűnt. Mivel tavaly óta nincs mezőőri szolgálat sem, ezért errefelé a lovas polgárőrök jelentették a megelőzést célzó egyetlen rendszeres ellenőrzést. Emellett azonban a lovasok rendszeresen felbukkantak a város rendezvényein, úgy is mint a programok biztosítói, illetve résztvevői - sok kellemes percet szerezve a lovakat kedvelő gyermekeknek, felnőtteknek.

A fejleményről megkérdeztük az intézmény vezetőjét, Peresztegi Istvánt, aki elmondta, örömmel vettek részt a köz számára hasznos feladatban, azonban támogatás híján az ezzel járó többletköltséget az iskola nem tudja vállalni. A járőrözéshez rendszeresen használt eszközök fokozottabb igénybevétele ugyanis pluszkiadást jelent.

A gazdaképzés céljára 1999-ben létrehozott lovas tanműhely pedig a gyakorlati oktatást szolgálja, ehhez viszont elegendő a jelenlegi állomány töredéke is. Ráadásul az emiatt eladott lovak helyére bértartást is vállalhatnak, amiből az iskola pluszbevételhez juthat. Egy lovon már túl is adtak és értékesítésre meghirdették a szaporulatot is, árulta el.Szóba jöhetne még támogatóként a Zalaegerszeg Közbiztonságáért Közalapítvány, ám a kuratórium elnöke, Major Mihály közölte, legfeljebb 100 ezer forinttal tudnak segíteni. Idén a 3,5 millió forintos költségvetésük zömét a térfigyelő rendszerre fordítják.

Ezek is érdekelhetik