Zalaegerszeg

2006.09.07. 02:24

Kerékpár és munkagép

Zalalövő (ag) - Nagy várakozás előzte meg bringás körökben a Zalalövőtől Bagodig húzódó kerékpárút átadását. Azóta az öröm mellett gyakran bosszúságok színtere is.

nincs nev

Például, ha munkagépek, teherautók bukkannak fel a nem ilyen terhelésre tervezett aszfaltcsíkon, s maguk mögött hagynak összesározott szakaszokat. Rendszeresen használják a segédmotor-kerékpárosok is, ami csak lakott területen kívül szabályos, feltéve, ha tempójuk nem haladja meg a 20 kilométert óránként. Erről nincs szó, különösen, ha a járművön ketten ülnek és bukósisak nélkül. Aki gyakran jár erre, találkozhat akár kvaddal, néha még személyautóval is. Sajnos a bejáratok szűkítő kapuit - gondolva a mentőkre is - könnyű kinyitni, sőt több helyen ki lehet azokat kerülni, de az is előfordult, hogy a középen lebetonozott oszlopot kitörték.

A történtek hallatán a 160 millió forintba került aszfaltcsíkot építtető Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Társaság ügyvezetője, Kasza Sándor kijelentette, megvizsgálják, hogy akár jogi úton is fellépjenek az út illetéktelen használói ellen. Mint elmondta, a kerékpárút fenntartása öt évig a kht. feladata.

- A MÁV-tól csak a nyomsávot béreljük, de igyekszünk a környezetet is rendszeresen karbantartani - árulta el. - Egy alkalommal találkoztunk munkagéppel itt, akkor felszólítást küldtünk a vállalkozónak. A rongálók ellen jogi úton is fellépünk, egyéb esetben a rendőrség feladata a szabályok betartatása - közölte.

(Az egerszegi rendőrkapitányságon ígéretet kaptunk, hogy a közúti ellenőrzéseket kiterjesztik a kerékpárútra is.)

A karbantartásról még Kasza Sándor elmondta, télen a kerékpárutat nem lehet majd használni, ugyanis nem tudják rendszeresen a síkosság mentesítését és takarítását megoldani. Ennek kapcsán hangzott el, számítanának az önkormányzatok segítségére is a fenntartásban.

- Még nem került szóba, hogy ezt átvállaljuk - kezdte érdeklődésünkre Kozma János, Zalalövő polgármestere. - Ennek ellenére látható, nekünk is lesz tennivalónk, s hamarabb mint letelik az öt év. Különösen az út melletti területekkel kell törődnünk, mert arra a kht.-nek nem lesz pénze. Azt nem tudom, hogy a többi önkormányzat hogyan áll ehhez, hisz eltérő hosszú szakaszokról van szó. Mi szeretnénk, ha Budafától folytatódna a kerékpárút a Borostyán-tóhoz, ezért mindenképpen partnerek vagyunk a fejlesztésben, fenntartásban.Csak rendszeres ellenőrzéssel lehet kikényszeríteni a bringaút szabályos használatát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!