Zalabaksa

2015.05.10. 10:43

Az ősi települések tiszteletére túráztak

Évek óta hagyomány, hogy a török korban elpusztult települések emlékére túrát szervez a község egyik civil szervezete, a Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület.

Gyuricza Ferenc

Az idei Szentandrás túrára szombaton került sor, s azon közel félszázan vettek részt. A helyiek mellett a környező falvakból is csatlakoztak, de a szlovéniai testvértelepülésről, Kapcáról szintén érkeztek néhányan.

– Tavaly hoztunk létre egy tanösvényt, a túráinkat a jövőben ennek bejárására szervezzük – mondta Berkes József, az egyesület elnöke. – Az útvonal ugyanúgy Szentandrás település egykori templomának helyén állított kereszthez vezet, ahol rövidebb megemlékezést tartunk, továbbá Páli Zoltán plébános vezetésével imát mondunk elődeinkért. A túra során pedig a bennünket körülvevő élőhelyeket is bemutatjuk a velünk tartóknak.

A Szentandrás túra résztvevői a tanösvény egyik állomáshelyén. A kép jobb oldalán Páli Zoltán csesztregi plébános látható. Fotó: Gyuricza Ferenc

Utóbbi Sohár László túravezető feladata volt, minden egyes állomásnál röviden ismertette települést körülvevő flórát és faunát. A Szentandrás túra útvonala erdőn és mezőn vezet keresztül, ezért valóban igen változatos növény- és állatvilágról beszélhetett a túravezető.

Az idei kirándulásnak volt még egy funkciója, a résztvevők felavatták – pontosabban birtokba vették azokat a fejlesztéseket, amiket az egyesület – részben önkormányzati támogatással – valósított meg a túraútvonalon. Az egyik erdőrészben, ahol annak idején vélhetően Szentandrás védővára állt, egy piknikezésre alkalmas helyet alakítottak ki. Ehhez nemcsak a ligetet tisztították ki, de több rönkasztalt és padokat is elhelyeztek ezen a helyen. A másik felavatott létesítmény a Medesen, vagy ahogy a helyiek hívják, a Zobák-patakon átívelő gyaloghíd volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!