Vörösiszap

2011.03.08. 14:30

Iszapömlés - Nehézfémeket kimutató vizsgálatot is végeznek Devecseren

A nehézfémek kimutatására alkalmas laborvizsgálatokat is végeznek igény szerint a devecseri kormányzati egészségügyi szűrőközpontban 14 év alatti gyermekeknek - tájékoztatta az intézmény vezetője kedden az MTI-t.

MTI

Nagy Zoltán elmondta, hogy a nehézfémek kimutatására alkalmas vizsgálatot hétfőtől a gyermekrendelésen rendszeresítették; hetente kétszer, előjegyzett időpontban fogadják az iszapkatasztrófa által érintett 14 év alatti gyerekeket. A főorvos tájékoztatása szerint lakossági igényre, a térség egészségügyi ellátásáért felelős kormánybiztos javaslatára bővítették a szűrővizsgálatok körét.
   
Hozzátette: a mentésben dolgozók körében folyamatosan vizsgálták a fémterhelést a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa után megnyitott intézményben, azóta egyetlen pozitív mintát sem találtak. Decembertől havonta 20-30 gyereket is vizsgáltak az iskolákban.
   
Tájékoztatása szerint a megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriumából a minták leadását követő két héten belül megküldik az eredményt.
   
A kormányzati egészségügyi szűrőközpont Devecser és hét környező település csaknem nyolcezer lakosának biztosít ingyenesen, előjegyzéssel szűrővizsgálatokat. A legnagyobb számban légzésfunkciós vizsgálatokat és laborvizsgálatokat végeznek, de az EKG, a mellkasröntgen, a belgyógyászati és a tüdőgyógyászati vizsgálatok mellett gyermekgyógyász szakorvosi, illetve szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati rendelés is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!