Vörösiszap

2011.03.31. 11:03

Elkészült a mintaház Kolontáron

Elkészült a mintaház Kolontáron, a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára készülő lakópark építése itt és Devecserben is az ütemterv szerint halad - mondta Hellebrandt Ferenc, a kivitelező cég vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

MTI

   
A VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mintaház belülről százszázalékos készültségben van, az épület beköltözhető; a homlokzat színezését a végleges tereprendezési, útépítési munkák befejezésével egy időben, később fogják elkészíteni.
   
Tájékoztatása szerint a telkek közművesítésével mindkét településen végeztek a szolgáltatók - a Bakonykarszt Zrt. és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. -, az újjáépítés a megadott, június végi határidőig biztosan befejeződik.
   
A pillanatnyi állapot szerint - mivel a jogászok még egyeztetnek a károsultakkal - Kolontáron 21, Devecserben 85, Somlóvásárhelyen 1 ház épül meg. Az épülő lakások 90 százalékban a záró koszorúig elkészültek, 73 háznak a tetőszerkezete épül. A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában károsodott, majd bontásra ítélt 262 devecseri lakóépületből 71-et már elbontottak - mondta a vezérigazgató.
   
Turi Attila főépítésznek Devecser város több pontján kifüggesztett tájékoztatása szerint az épülő lakóházakhoz meg kell rendelni a burkolóanyagokat és a belső ajtókat, ezeket az állami kárenyhítésben új lakást építését választó lakosok a művelődési házban kiállított minták segítségével választhatják ki. A károsultak különböző fajtájú beltéri ajtókból, parkettából, padlólapból választhatnak, s ezek lerakási módjáról adatlapot kell kitölteni.
  
A lakóparkokban előre meghatározott időpontokban látogatói napot tartanak, amikor a károsultak megtekinthetik épülő otthonaikat. Az építési területre balesetvédelmi előírások miatt tilos a belépés.

 

 Dosszié a katasztrófáról itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!