Vörösiszap

2010.12.28. 14:58

Iszapömlés: törvénymódosítást kezdeményez Illés Zoltán

Törvénymódosítást kezdeményez Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely intézmény gyakorolja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági hatáskört a hulladéklerakókkal kapcsolatban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája kedden.

MTI

A közlemény szerint Magyarországon jelenleg egyetlen törvény sem rendelkezik arról, melyik hatóság feladata a veszélyeshulladék-tárolók építményeinek vizsgálata és engedélykiadása. A Fővárosi Ítélőtábla közelmúltban született végzése a jövőre nézve állapít meg kötelezettségeket a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség számára - írták.
   
A tárca szerint a döntés nem menti fel a Mal Zrt.-t a vörösiszap-katasztrófával okozott károk következményei alól. A környezetvédelmi törvény kimondja, hogy az üzemeltető, jelen esetben a Mal Zrt. kötelessége a gátak folyamatos vizsgálata és az előírások szerinti biztonságos állapotának megőrzése - áll a közleményben.
   
A Népszabadság keddi számában azt írta: „A vörösiszap-lerakással ártalmatlanítható a hulladék”, a hulladéklerakó létesítéséhez pedig egységes környezethasználati engedélyre van szükség, mondta ki a közelmúltban hozott jogerős végzésében a Fővárosi Ítélőtábla.
   
A lap ismerteti a táblabíróság végzését, amellyel véget vetett a Mal vörösiszap-tározójánál bekövetkezett gátszakadás után keletkezett hatásköri vitának a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a devecseri jegyző között.
   
A bíróság nem vitatta, hogy a szabályozás nem egyértelmű, ám kimondta: a vörösiszap-tározók a hulladékgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Ilyen építmény pedig „csak a külön jogszabályokban meghatározott feltételekkel és a környezetvédelmi hatóság engedélyével létesíthető". Az egyik feltétel az egységes környezethasználati engedély kiadásához szükséges eljárás lefolytatása, amely az ítélőtábla szerint kifejezetten a környezetvédelmi felügyelőség hatáskörébe tartozik. A végzésből kitűnik, hogy az általános építésügyi hatósági jogköröket gyakorló jegyzőnek az ilyen létesítményekkel kapcsolatban nincs semmilyen feladata - írta a lap. A cikkben felidézték, hogy a felügyelőség a katasztrófa után a jegyzőt szólította fel a hatósági eljárás lefolytatására, aki azonban hatáskörének hiányára hivatkozva megtagadta az intézkedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!