Vörösiszap

2010.11.02. 11:25

Iszapömlés: állásfoglalást kér a Mal Zrt. ügyvédje a bíróságtól

Állásfoglalásért fordult a Fővárosi Bíróság (FB) Polgári Kollégiumához Ruttner György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ügyvédje azzal a kérdéssel, hogy mi tekinthető olyan "rendkívül sürgős szükségnek", amely az alperes megnyilatkozási lehetőségét nem tartja szükségesnek az előzetesen végrehajtható fizetési kötelezettségről szóló végzés kiadása előtt.

MTI

Az ügyvéd, aki lépéséről kedden tájékoztatta az MTI-t, emlékeztetett: tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának az FB. A bíróság ideiglenes intézkedést hozott. Ruttner György ennek kapcsán szeretné megtudni, hogy "az ideiglenes intézkedés méltányolható indokain túl" az alperes bármilyen megnyilatkozási lehetőségétől - így a személyes meghallgatástól vagy az írásbeli nyilatkozattól - el lehet-e tekinteni az előzetesen végrehajtható fizetési kötelezettséget előíró végzés kiadása előtt - írta.
Ruttner György kérelmét a vörösiszap-katasztrófa károsultjai által indított perek várhatóan nagy számával indokolta, valamint azzal, hogy erre a kérdésre vonatkozóan sem kialakult bírói gyakorlat, sem pedig jogszabályi rendelkezés nincs, továbbá "ennek indokát a szóban forgó végzés sem adta meg".
A bíróság lépése azért is kiemelkedő jelentőségű, mert tisztázni kell, hogy "meddig mehet el a bíróság abban, hogy végrehajtható, vagyis kikényszeríthető fizetési kötelezettséget ír elő egy olyan természetes vagy jogi személynek, akinek az ügyről még nincs is tudomása, arról esetleg csak a váratlanul megjelenő végrehajtótól értesül" - közölte az ügyvéd.
A Mal Zrt. fellebbezett az ügyben, a cég ugyanis a megindított perről, a társaságot kötelező végzésről csak az aznapi sajtóból értesült. Ruttner György szombaton azt közölte az MTI-vel: a felek meghallgatása rendkívül sürgős szükség esetében, rendkívül szűk körben (alperesi mulasztás esetében) ugyan mellőzhető, azonban a kérelemre történő írásbeli nyilatkozási lehetőséget a felek számára mindenképpen lehetővé kell tenni, amelytől a Mal Zrt.-t a jelen esetben megfosztották.

A Mal Zrt. bármilyen további intézkedésével megvárja az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla döntését - fogalmazott akkor az ügyvéd.

Folyamatosan figyelik a sérült gátat

Folyamatosan mérik a sérült gát mozgását a szakemberek, a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi fala fél centiméternyit mozdult el - mondta Muhoray Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő kedden az MTI-nek.

A tábornok elmondta, hogy a kazetta helyzete stabil, a geodéták műszereikkel folyamatosan figyelik a több helyen megrepedt és megsüllyedt gát északi oldalfalának állapotát. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el, és ugyanekkora - mindössze 25 milliméteres - elváltozásokat mértek a repedések között is október 9. óta - mondta el Muhoray Árpád.
Keddtől a vörösiszapos földet több mint ötven teherautóval a Mal Zrt. által kijelölt új depóba szállítják - tette hozzá.


Újraindulhat a tanítás Devecserben az őszi szünet után

Várhatóan az őszi szünet után, a jövő hétfőtől újra Devecserben tanulhatnak a helyi felső tagozatos diákok, a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulóinak létszáma azonban csökkent - mondta az intézmény igazgatója kedden az MTI-nek.

Eszterhainé Fatalin Ilona tájékoztatása szerint eddig negyven gyereket írattak át más iskolába a szülők, de a létszám napról napra változik.
"Sajnos nagy a bizonytalanság, a családok albérletben élnek, egy-egy gyereket kiíratnak, de aztán két-három család mégis visszaköltözik"- közölte az igazgató.

Hozzátette: várhatóan a diákok fele tanulhat hétfőtől újra a devecseri Várkert utcai iskolaépületben, ők csaknem kétszázan a felső tagozatosok. Az első és a negyedik osztályosok még maradnak Somlószőlősön, ahol a korábban bezárt iskola épületébe jártak a vörösiszap-katasztrófát követően három hétig a diákok.

"A katasztrófahelyzet a való életben sokkal nehezebb, különleges megoldásokat igényel a nevelőktől is"- mondta az igazgató. Kiemelte, hogy a tanárok sokszor 14 órát dolgoztak a kármentési munkálatokban, az iskola tornaterme jelenleg is kiosztóhelyként működik.
Eszterhainé Fatalin Ilona hangsúlyozta, a katasztrófavédelem szakembereivel naponta egyeztetnek az oktatás újraindításáról, az elsődleges szempont az, hogy a szülők érezzék, gyermekük biztonságban van. Elmondta azt is, hogy csütörtökre tervezik az iskola Várkert utcai épületének nagytakarítását, amelyhez önkéntesek jelentkezését várják.
Devecserből naponta különbuszokkal szállították a 15 kilométerre lévő, két éve az összevonások miatt bezárt somlószőlősi intézménybe az iskola mintegy négyszáz tanulóját.

Jelenleg a devecseri zeneiskola épületének három tantermében van elszállásolva 22 ember, akik az iszapömlés miatt négy hete kényszerültek elhagyni az otthonukat. A város polgármesterének tájékoztatása szerint a három család a héten egy segélyszervezet felajánlása révén albérletbe költözhet, az ingatlant később végleges lakhatási megoldásként megvásárolják a számukra.
Az MTI úgy tudja, a jelenleg zeneiskolaként működő volt bírósági épületbe az átmeneti szállás felszámolása után a katasztrófavédelem operatív törzse fog beköltözni, amely eddig egy autóbuszban működött. Mivel három megyére kiterjedően az év végéig fenntartják a veszélyhelyzetet, a zeneiskolában az idén már nem lesz tanítás.

Egyetemisták a devecseri rádióban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) három hallgatója kezdte meg önkéntes munkáját a devecseri plébánián működő közösségi rádióban - tájékoztatta a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) kedden az MTI-t.

A médiaszakos hallgatók az egyetem kommunikáció intézete által működtetett Pázmány Rádió munkatársai, és december közepéig minden héten három-három társuk váltja őket - írták közleményben.
   
Három nappal a vörösiszap-katasztrófa után jelentette be a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete (SZRMSZ), hogy elindítják az Ajka környékén fogható Közös Hullámhossz Hírszolgálatot (KHH) a 103 MHz-en - emlékeztettek. Hozzátették: Mód Miklós devecseri plébános szerint az egyetemisták jelenléte hatalmas segítség, mivel a rádió folyamatos működtetése igen nehezen oldható meg.
   
A PPKE egyetemistái nem csak a stúdiómunkában vesznek részt, védőfelszereléssel és hangfelvevőkkel felszerelkezve folyamatosan járják a környéket, hogy az alapítók szándékának megfelelően a rádió igazi "elektronikus üzenő falként" működjön - írták.     A HEROE közleménye szerint a plébánián berendezett stúdióból közzétett információk akár életet menthetnek, a gázpalack-cserétől a védelmi bizottság aktuális közleményein át az útlezárásokig sok fontos tudnivalót osztanak meg a helyiekkel. Az adás pedig az interneten is elérhető.
A szorgalmi időszak végéig a PPKE-ről összesen mintegy 20 egyetemista vállal önként feladatot a KHH működtetésében Devecserben - jegyezték meg.
A Közös Hullámhossz-projektet 2009-ben hozta létre a SZRMSZ azzal a céllal, hogy a tagrádiók közösen folyamatos, tíznapos helyi műsort sugározzanak az abban az évben megrendezett Dörögdi Fesztiválon. Ez 2010-ben a Művészetek Völgyében készített adással folytatódott.

 
Képek Kolontárrról 2010. október 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!