Vörösiszap

2010.11.30. 12:35

Iszapömlés - A havazás ellenére folyamatosan végzik a mentesítő munkálatokat

A havazás ellenére folyamatosan végzik az ajkai iszapömlés utáni helyreállító munkálatokat a térségben - tájékoztatta a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-t.

MTI

A közlemény szerint a munkák során tovább erősítették a tározó kiszakadt része köré emelt körgátat, a mellette épülő kiegészítő pernyegát pedig teljesen elkészült. Jelenleg nagy erőkkel zajlik ennek szélesítése és magasítása. A lerakók területére mintegy 400 köbméter bontási törmeléket szállítottak. Az épülő új gát kijelölt nyomvonalának déli részén 375 méter, a nyugati szakaszon 280 méter résfal készült el - tették hozzá.
   
A közlemény szerint a vörösiszap-szennyezéssel kapcsolatos pH mérések folyamatosak. A vízfolyásokban vörösiszap-szennyezést nem találtak.
   
A szállópor napi átlagkoncentrációja egyik mérőállomás adatai szerint sem haladta meg az egészségügyi határértéket. A szennyezettség Kolontáron a megengedett szint 97, Somlóvásárhelyen 63, Devecseren pedig 58 százaléka, az előrejelzések szerint a porterhelés kis mértékű csökkenése várható - olvasható a közleményben.
   
A tulajdonosok közül hatvanhárman új építésű ház, ötvennyolcan használt lakás vásárlása mellett döntöttek. A tárgyalások folyamatosak, ám továbbra is többen vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.
   
Az újjáépítésen hétfőn több mint kétszázhatvan szakember dolgozott százhatvan munkagéppel - közölte a katasztrófavédelem.
   

Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!