utazó

2019.04.21. 12:00

Nem mindennapi túraélményt kínálnak a dachsteini barlangok

A világörökséghez tartozó ausztriai Hallstatt–dachsteini kultúrtáj része a mindössze alig 750 lakossal rendelkező Obertraun, amely a lenyűgöző természeti környezet mellett gazdag múlttal és számos látnivalóval büszkélkedhet.

Polgár Tibor

Obertraun Felső-Ausztria Traunviertel régiójában található, a Dachstein-hegységtől északra, a Hallstatti-tó délkeleti partján, a Traun folyó mentén. A település területének több mint 15 százaléka erdő, jelentősebb állóvizei még a Hirzkarseelein és a Koppenwinkellacke, a legmagasabb pontja pedig a 2108 méteres Krippenstein. Az Obertraunhoz kötődő látnivalók közül kiemelkedik a három dachsteini barlang: az Óriások jégbarlangja, a Mamut-barlang és a Koppenbrüller-barlang.

Fotó: Polgár Tibor

A nyáron is látogatható jégbarlangban bámulatos a hatalmas jégtömbök, a megdermedt vízesések látványa, ám mivel itt igencsak hideg van, meleg ruhát mindenképpen érdemes magunkkal vinni. Népszerű látványosság még a Krippenstein-hegy csúcsán álló kápolna, valamint az 1771- ben épült Szentháromság-plébániatemplom. A környező hegyekben sícentrumot alakítottak ki, aminek egy 11 kilométer hosszú és 1500 méter szintkülönbségű pálya jelenti a legnagyobb különlegességét. Mindenképpen meg kell említeni a Hallstatti-tó partján fekvő, 1522-ben épült Grub-kastélyt is. A palotát 1864-ben megvásárolta az orosz nagykövet, és romantikus-historikus stílusban átépíttette. Jelenleg magántulajdonban van, csak kívülről tekinthető meg.

A Hallstatti-tó délkeleti partján fekvő Obertraun lenyűgöző természeti környezettel és gazdag múlttal büszkélkedhet Fotó: Polgár Tibor

Egy helyi legenda szerint a kastély mellett, a befagyott tó jegén egyszer egy botrányos esküvőt tartottak, aminek során két gróf összeveszett egy lányon és istenkáromló módon viselkedtek. A jég beszakadt alattuk, majd a lakodalmi népség megfulladt. A közel hétszáz éves múltra visszatekintő Obertraun területe eredetileg a Bajor Hercegség keleti határvidékéhez tartozott, a 12. században került át Ausztriához. Az írott források közül először a traunkircheni apátság 1325-ös urbáriuma említi a festői környezetben elhelyezkedő falut, ami az Osztrák Hercegség 1490-es felosztásakor az Enns fölötti Ausztria része lett. A középkorban a kisközséget főleg favágók lakták, akik a hallstatti sóbánya számára szállítottak fát.

Fotó: Polgár Tibor

A 20. század elejétől kezdődően a helyiek számára egyre jelentősebb jövedelemforrássá vált az idegenforgalom, különösen a három dachsteini barlang 1910-es felfedezését követően. A barlangokhoz felvonót építettek ki, míg a Krippensteinen sípályákat létesítettek. A köztársaság 1918-as megalakulásakor Obertraunt Felső-Ausztria tartományhoz sorolták – ekkor még Hallstatt önkormányzatához tartozott, de 1920-ban önállóvá vált. Az obertrauni önkormányzat valójában két települést egyesít: Obertraunt és a mintegy száz lakossal rendelkező Winklt. Az önkormányzat területén 2018 januárjában 726-an éltek. A lakosságszám 1991-ben volt a csúcsponton 811 fővel, ami azóta többé-kevésbé csökkenő tendenciát mutat. 2016-ban a helybeliek 85,5 százaléka volt osztrák állampolgár.

Ezek is érdekelhetik