Utazó

2014.05.05. 06:30

Azálea virágzáskor a Csácsbozsoki Arborétumban

Kinyíltak az azáleák (havasszépék) április végére a zalaegerszegi, Csácsbozsoki Arborétumban. Erre a pillanatra vártunk, hogy szétnézzünk a kedvelt, helyi védettséget is élvező kirándulóhelyen, s megtapasztaljuk, miért is keresik fel oly sokan ezt az életkorát tekintve még fiatalnak számító kertet.

Győrffy István

Pintér Csabával, az egerszegi erdészet igazgatójával és Horváth László kerületvezető erdésszel - hozzá tartozik az arborétum üzemeltetése - először is a focipályának is használható kis rétet és környékét csodáljuk meg, ennek szélén nyílnak ugyanis a pompázatos azáleacserjék.

- Több mint száz havasszépe található az arborétumban, itt azonban minden évszakban felüdül az ember. Az arborétumot azzal a céllal létesítették, hogy a területen különféle fenyőfajokat, egzótákat neveljenek kísérleti jelleggel, úgy, hogy ezek esztétikai élményt is nyújtsanak - mondja az igazgató.

Az arborétumról annyit feltétlenül tudni kell, hogy régen is erdő volt itt, a zalavári apátság birtokaként erdészeti gazdálkodást folytattak magas színvonalon, majd 1945 után államosították a birtokot.

- Lucfenyőerdő állt itt a második világháború előtt, 1984-re fejeződött be a mintegy 120 éves fák utolsó egyedeinek kitermelése. Az arborétum tervei 1971-ben készültek el, s 73-tól működik. Azt is tudni kell persze, hogy már a 60-as években is kedvelt kirándulóhely volt ez a térség - folytatja Horváth László.

Az arborétum 83 hektáron fekszik, ebből 42 hektárnyi a bekerített terület. Kezdetben tizenöt jegenyefenyőfajt telepítettek ide külön parcellákban, hogy vizsgálhassák a fák növekedési erélyét. Jelenleg 16 jegenyefenyő-, emellett vagy kétszáz hazai fa- és cserjefaj található meg a kertben.

Azáleák, vagyis havasszépék az arborétumban. Több mint száz található Csácsbozsokon. Az arborétumot azzal a céllal létesítették, hogy különféle fenyőfajokat, egzótákat neveljenek kísérleti jelleggel, úgy, hogy ezek esztétikai élményt is nyújtsanak 

Az azáleák mellett padokhoz, asztalokhoz, kővel kiépített tűzrakó helyekhez érkezünk, amelyek szélén hasábfarakat sorakozik. Elmondják, hogy az arborétumban a kijelölt tűzrakó helyeken a tűzgyújtási lehetőség is a vendégek rendelkezésére áll, az erdészet ingyen biztosítja a fát, hiszen az erdőből nem lehet száraz gallyakat gyűjteni, sőt minden ilyen tevékenység tilos. A bejáratnál tábla is hirdeti, hogy mit nem szabad. Például nem szabad letördelni a fák ágait, vagy magot, tobozt gyűjteni. Vagyis mindent szabad a szemnek, de semmit a kéznek, hogy a növények növekedését semmi ne zavarhassa, hogy ez a gyönyörű kert teljes pompájában megőrizhető legyen.

Az Öregbükkös tanösvényen folytatjuk sétánkat. Ez az út vezet végig a 42 hektáros kerten, az észak déli tagoltságú völgyeken, dombokon. Érdekesség, s ez teszi felettébb változatossá az útvonalat, hogy a viszonylag kicsi területen igen nagyok a szintkülönbségek. Ez mintegy 100 méteres, a tengerszint felett 200 és 300 méter között váltakozik a táj. Két forrás is található az arborétumban, amelyek vizét két kis tóban gyűjtik össze. Sajnos az utóbbi évek szárazságai miatt egyre kevesebb a források vízhozama, s kevés az esővíz-utánpótlás is. Bükkösök, tölgyesek, gyertyános-tölgyesek, égeresek és persze jegenyefenyvesek között vezet az ösvény, ahol a fafajok változnak, ott kis táblák jelzik ezt.

- Találhatók a kertben igazi ritkaságok is - mondja Horváth László, és egy gyönyörű virághoz vezet bennünket. - Ez a bíboros kosbor egy orchideaféle , de további, vagy húszféle lágyszárú védett növényt is rejt az arborétum.

- Nem lopják el? - jön szinte önkéntelenül számra a kérdés.

- Virágzáskor fokozott figyelemmel kísérjük ezeket az egyedeket - nyugtat meg.

Szót váltunk az egyéb károkozásokról is. Kiderül, semmi nem tud olyan nagy kárt tenni az arborétumban, mint az ember. Hogy milyet is? Megmutatják a kerítés egyik kapuja melletti fenyőket. Vandálok a földtől szinte a fák tetejéig csonkolták le az ágait, amit nyilván koszorúhoz loptak. Pedig ez bűncselekménynek számít, ellene a fokozott őrzéssel védekeznek.

Az arborétum egyébként április elejétől november 15-ig szabadon látogatható a hétvégeken. Vagyis belépődíj nincs!

Pintér Csaba igazgató szerint itt minden évszakban felüdül az ember

- Mint már említettük, az a célunk, hogy az emberek jöjjenek hozzánk. Lássák milyen sokrétű, szerteágazó tevékenység az erdőgazdálkodás, és élvezzék a kert nyújtotta élményeket. Ez a fotózni vágyók paradicsoma is. A fák és a virágok mindig lencsevégre kívánkozó témák - mondja Pintér Csaba, aki maga is szenvedélyes fotós, és nagy örömünkre egy gyönyörű, ritka pillangó száll az azálea virágára.

Az arborétumban egy szép faépület is a vendégek rendelkezésére áll, pontosabban csoportok részére ismeretterjesztési célokra ez is igénybe vehető.

Terveink között szerepel, hogy erdei iskola jelleggel is kihasználjuk, diákok számára szeretnénk ismeretterjesztő előadásokat szervezni - mondja az igazgató, de másmilyen bővítéseket is említ.

Megtudjuk, egy szép völgyben a meglévő azáleás állományt is bővítik, s egy új tanösvényt is nyitni készülnek. Egy olyant, ami mentén még inkább megtapasztalható lesz, hogy miként él az erdő, s mi mindent kell tenni azért, hogy ilyen szép legyen. És hogy aki csak akarja, megcsodálhassa a hétvégeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!