Utazó

2013.11.12. 10:05

Európa legmelegebb pontja Afrika mellett, az óceánban

Közigazgatásilag Európához tartozik, mégis az afrikai Marokkó déli határával fekszik azonos szélességi fokon. E kettősség határozza meg a Kanári-szigetek legnagyobbikának, a magyarok által is kedvelt idegenforgalmi központnak, Tenerifének az életét.

Gyuricza Ferenc

A mintegy kétezer négyzetkilométer alapterületű Tenerife a legdélebbi spanyol autonóm közösséget alkotó Kanári-szigetek legnagyobbika, amely valamivel több mint száz kilométernyi távolságra található Afrika keleti partvidékétől. A szigetcsoport hajóval és repülővel egyaránt jól megközelíthető, ám az európai turisták inkább ez utóbbit részesítik előnyben, a kontinens nagyvárosaiból hetente charterjáratok tucatjai veszik célba Tenerife légikikötőjét, onnan pedig transzferjáratokkal, menetrend szerint közlekedő autóbuszokkal vagy taxival juthatunk el a kiválasztott szállodába, apartmanba. Annak viszont, aki nem otthon ülő, tengerparton punnyadó típus, célszerű autót bérelni, hiszen a sziget kis távolságai miatt az sem tartozik a megfizethetetlen árkategóriába.

Tenerife legnagyobb városa, a neoklasszicista építészeti jegyeket magán viselő Santa Cruz a sziget északkeleti részén fekszik. Korábban ez volt a turisták fő célpontja, mára azonban az idegenforgalom jelentős része áttevődött a déli partvidékre. Ugyancsak sokan látogatják a gyógyfürdőjéről ismert Puerto de la Cruz városát is.

Ahogy a szigetcsoport többi tagja, úgy Tenerife is vulkáni eredetű gerinc, a sziget kétharmadát egy hatalmas, összetett vulkáni kúp foglalja el. Hogy mégis Európa egyik kedvelt idegenforgalmi központjává tudott válni, abban nagyon fontos szerepe van a szubtrópusi éghajlatnak. Errefelé évente 330 napon át süt a nap, a középhőmérséklet álladóan magas, évszakonként alig változik. Tulajdonképpen állandósult a kellemesen középmeleg nyár, a szigetcsoport klímáját meghatározó széljárástól függően átlagosan 22–29 fokos hőmérsékletre számíthatunk. Tenerife Európa egyik legmelegebb pontja, ami óceáni partvidékkel párosul, ahol a Kanári-áramlás miatt mindig kellemes, 20–24 fokos vízben fürödhetünk.

Tenerife a vulkáni eredete miatt igen változatos vidék. A tengerparti üdülőparadicsomok fölé hatalmas, időnként holdbéli tájra emlékeztető sziklaszirtek emelkednek, amelyek közül a legmagasabb a 3718 méteres, s ennek okán a szubtrópusi éghajlat ellenére is időnként hóval fedett Pico del Teide. A sziget déli részén viszont homokos partvidék várja a pihenni vágyókat, másutt óriási kövek szegélyezik az Atlanti-óceánba nyúló földnyelveket.

A helykihasználás miatt a természetes tengerparti fürdőhely viszonylag kevés, ezért a turisták szívesen választják a szállodák medencéit vagy az aquaparkokat (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Tenerife legkedveltebb strandja a Playa de las Americas, ám a sziget mérete, a helykihasználás miatt a természetes tengerparti fürdőhely viszonylag kevés, illetve kis alapterületű, ezért a turisták szívesebben választják a szállodák medencéit vagy a sziget aquaparkjait, amelyekből ugyancsak akad bőven. A sziget növényvilága is csodálatos, északi részét hatalmas pálma- és banánültetvények borítják, mindenütt gondozott parkok, színpompás virágkertek csábítják sétára a turistákat.

Tenerife jelenkori életét egyértelműen az idegenforgalom és a kereskedelem határozza meg. A szigetre látogatók többsége Európából érkezik, lakói – akiknek száma körülbelül 900 ezer főre tehető – szintén ehhez alkalmazkodtak, a mediterrán vidéken szokásos európai módon élik életüket. Mindez azt jelenti, hogy a napközbeni forróság idején, délután sziesztát tartanak, amikor nemcsak a hivatalok, de az üzletek többsége is bezár. Az éjszakai élet viszont sokkal nyüzsgőbb, éttermek, bárok, késő esti órákig nyitva tartó üzletek állnak a szigetre érkezők szolgálatára. A nagyobb turistaközpontokban a szünnap ismeretlen fogalom, vasárnap éppúgy nyitva tartanak az üzletek, mint a hét többi napján.

A Loro Parkra érdemes egy napot szánni, hiszen delfin-, fóka-, bálna- és papagáj-show keretében szórakoztatják a vendégeket (Fotó: Gyuricza Ferenc)

A sziget főbb idegenforgalmi nevezetességei közé tartozik a Loro Park, amely nemcsak a világ legnagyobb papagájgyűjteményével rendelkezik, de itt találjuk Európa legmodernebb pingvinházát, illetve az óceán víz alatti élővilágát bemutató úgynevezett cápaalagutat is. A Loro Parkra érdemes egy egész napot szánni, hiszen delfin-, fóka-, bálna- és papagáj-show keretében szórakoztatják a borsos árú belépőt megváltó vendégeket.

Hasonlóan csodálatos élményeket kínál Tenerife másik fő nevezetessége, a Siam Park, Európa talán legnagyobb, keleties stílusban felépített vízi vidámparkja. A két szórakoztató központ mellett flamencoestek, középkori lovagi tornák, őserdőre emlékeztető növényparkok, bálna- és delfinleső hajóutak és szigetjáró túrák várják az érdeklődőket. Ez utóbbiak során eljuthatunk a Las Canadas del Teide Nemzeti Parkba is, amely nemcsak bizarr alakú sziklaszobrairól nevezetes, de arról is, hogy itt forgatták a Majmok bolygója című film egyes jeleneteit.

 

Tenerife nem tartozik az olcsó árfekvésű idegenforgalmi központok közé, az éttermekben fejenként minimum 20 30 eurós fogyasztással számoljunk, de a boltok árszínvonala is magasabb az itthoninál. A gyümölcs viszont olcsó, és egészen más ízvilágú, mint amit megszokhattunk.. Ami viszont jóval olcsóbb, mint a hazai, az a benzin és a műszaki cikkek, amelyekre teljes körű európai garanciát vállalnak a kereskedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!