Utazó

2013.10.01. 10:00

Csónakázás a föld alatt a Tapolcai-tavasbarlangban

Gyerekkoromban akkor kezdtem el végképp csillapíthatatlanul sóvárogni a Tapolcai-tavasbarlang után, amikor megtudtam, hogy Bujtor István filmje, a Csak semmi pánik itt végződik: a zsiványok a kincset, a rendőrök meg a zsiványokat lelik meg benne.

Varga Andor

Pedig egy tavasbarlang mozis pofozkodás nélkül is elég érdekes.

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, tíz évvel később pedig már megnyitották a nagyközönség előtt. Hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, az idegenforgalom előtt is megnyitott barlang. A nagyközönség számára jelenleg egy csaknem 300 méter hosszú szakasz járható be csónakkal: a szűk járatok és a kristálytiszta víz az izgalmakat és a látványosságot is garantálják.

Kőzettömegét az egykori Szarmata-tenger üledékéből képződött mészkő és márga- rétegek alkotják, amelyek kialakulása 13,7 millió évvel ezelőtt kezdődött meg. Víz- utánpótlása két irányból történik. Egyfelől hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medencébe, amelyek itt keverednek a több száz méteres mélységből feltörő, nagyjából 40 Celsius-fokos vizekkel, s elegyükből létrejön a barlang tava. A föld mélyében egyébként utóvulkáni működés következtében melegszik fel a víz: azok a tűzhányók, amelyek valamikor a medence képének kialakításában oroszlánrészt vállaltak, ma már csak odalenn pislákolnak, de működésüknek még mindig van eredménye.

A feltörő víz utóvulkáni működés miatt meleg, lent még pislákol a tűz (Fotók: Varga Andor)

A barlangi mészkőrétegeken átjutó, és ott a járatokat egyre szélesítő víz a felszínen a Tapolca-patakba jut, amelynek medrét még az 1800-as években felduzzasztották, létrehozva a Malom-tavat. És akkor még nem is tudtak róla, hogy ez a duzzasztás tette csónakázhatóvá a tavasbarlangot. A barlang élővilágának közismert, leglátványosabb képviselője egy hal, a fürge cselle, amit a tapolcaiak csak csetrinek hívnak. Az apró, társasági életet kedvelő, kavicsos aljú sekély vizekben élő állat maga is védett, Németországban pár évvel ezelőtt az év hala címet is birtokolta.

A Malom-tó

A Tapolcai-tavasbarlang nemcsak hajózhatósága miatt különleges, illetve nemcsak villanyvilágításával járt élen hazánkban: a második volt a magyar barlangok között, amely már a hasonló földfelszín alatti képződmények általános védettségének kimondása előtt, egész pontosan 1942-ben külön oltalmat kapott. 1982 óta pedig fokozottan védett, amely kiemelt státust geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.

A Tapolca központjában található barlang szakszerű vezetés mellett látogatható, a levegő páradús, és télen-nyáron kellemes, hiszen a hőmérséklet 20 fok körüli.

A barlang az azt kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNP) azon bemutatóhelyei közt van, amelyek egész éven át nyitva tartanak. És egy év sem kell talán, hogy a víz alatti csónakázás izgalma mellett további élmények is várják itt a közönséget.

- A nemzeti parkok számára nemcsak a természeti értékek megóvása, de azok bemutatása is fontos feladat - fogalmazott dr. Kopek Annamária, a BFNP osztályvezetője. - Mindkét tevékenységet a kor színvonalának megfelelően kell végeznünk, ezért fontos az a beruházás, amelynek keretében a Tapolcai-tavasbarlangnál látógatóközpont jön létre, amit az UNESCO-minősítést elnyert Bakony- Balaton Geopark nyugati kapujának szánunk. Fontos, hogy az iskolarendszeren kívül is egyre jobban népszerűsítsük a barlangok világát, ezért tudományos színvonalú, de a korszerűen szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhelyet alakítunk ki - mondta.

A nemzeti park szakembere hozzátette: - A barlangászat tematikáját követő kiállítás, gyermekfoglalkoztató, valamint 3D-s mozi is várja majd a közönséget. Igazgatóságunk bízik abban, hogy a tervek szerint 2014-ben megnyíló látogatóközpont a Balaton régiója számára egyedi turisztikai vonzerőt ad. Eszközül szolgál a térség páratlan földtudományi értékeinek megismeréséhez, és helyi munkaerő alkalmazásával, helyi termékek forgalmazásával a fenntartható gazdaságot is erősíti.


A Tapolcai-tavasbarlang hazánkban második barlangként kapott általános védettséget, még 1942-ben. Egyik különlegessége, hogy hajózható: mintegy háromszáz méteren keresztül csónakázhatunk benne. Ezt a Tapolca-patak felduzzasztásával létrejövő Malom-tónak köszönhetjük, ez emelte meg a barlang vízszintjét.

És ha már barlang, és ha már Tapolca, essék szó a város másik, szintén nevezetes föld alatti zugáról, a kórház-barlangról is. Itt nincsen föld alatti tó, de 14 -16 fokos levegőjében a páratartalom közel százszázalékos, ami nagyon hasznos lehet az allergiával, asztmával, más légzőszervi problémákkal küzdőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!