Utazó

2013.06.04. 14:30

Füvészkert - Oázis a kőrengetegben

Budapest - A füvészkertről elsőre biztosan A Pál utcai fiúk, Molnár Ferenc tragikusan végződő klasszikusa jut eszünkbe, és az ösvényeken sétálgatva Nemecsek, Boka és a vörösingesek nyomait keressük. A kert különleges díszletei azonban minden évben új látványt és hangulatot teremtenek.

Osváth Sarolta

A Józsefváros kőrengetegében megbújó világhírű oázis, a füvészkert Magyarország első botanikus kertje, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges oktatási egységeként működik. Eredetileg 1771-ben Nagyszombatban a Tudományegyetem Orvosi Fakultása hozta létre. Alapítója Winterl József Jakab, majd tanítványa és utóda, Kitaibel Pál munkája révén hamarosan világhírre tett szert és ezt őrzi máig is.

Nagyszombatból az egyetemi intézményekkel együtt Budapestre költöztették, először a Krisztina tér és a Déli pályaudvar közötti területre, majd később, amikor II. József fel- oszlatta a szerzetesrendeket, a ferencesek kolostorkertjébe került, a mai Kossuth Lajos utca és Reáltanoda utca közötti területre. De ott sem maradt sokáig: 1808-ban Grassalkovich Antal herceg Ország úti birtokára, majd jelenlegi helyére, a Józsefvárosba 1849-ben került. A gyűjtemény számára  József nádor javaslatára  1847-ben megvásárolták Festetics Antal 10,1 hektáros ingatlanát. A sok hányattatás ellenére is sikerült megőrizni az értékes növényeket, főként a füvészkert elkötelezett, tudós vezetőinek és szakavatott gondozóinak köszönhetően. A botanikus kert élén minden időben a magyar természettudomány kiemelkedő személyiségei álltak.

A füvészkert talán legfőbb nevezetessége az országban máig egyedülálló Viktóriaház, amelynek nagy vízmedencéjében a trópusi, különlegesen szép amazonasi tündérrózsa látható.

Többéves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely az áprilisi japáncseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik.

A két világháború pusztításait is helyreállították, a Molnár-regényben kulcsfontosságú tavat azonban már hiába keresnénk, áldozatul esett a klinikák épületegyüttese bővítésének. A jelenlegi háromhektárnyi alapterületű botanikus kert 1960 óta már természetvédelmi terület, 2005 szeptemberétől a Magyar Örökség Díj tulajdonosa, 2006 májusában pedig mint kulturális örökség is védelem alá került.

A füvészkert alapvető feladata nem változott az évszázadok alatt: a védett növények megőrzése, a meglévő gyűjteményének gondozása és bővítése. A látnivalókat nehéz lenne felsorolni, a szabad területen minden lépésnél különlegességre bukkanunk. A 2010-ben befejeződött több száz millió forintos európai uniós forrásból végzett rekonstrukció eredményeként egyebek közt 700 négyzetméter növényrendszertani területet ültettek be új növényzettel. A Gyűjteményes ház és a Viktória-ház körül így negyven különböző növénycsalád, csaknem 700 féle évelő dísznövény ágyásokban sugár- irányban elhelyezkedve a növények törzsfejlődését mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!