Utazó

2011.08.09. 15:59

Vonyarcvashegy: héthektárnyi víziparadicsom a Balatonon

Ha a strandon egy nap alatt a belépők száma meghaladja az 5 ezer főt, az nemcsak azt jelenti, hogy jó idő van, hanem azt is, hogy a vendégek megkülönböztetett figyelemmel illetik a fürdőhelyi kínálatot. Amikor idén kánikula járta, a telt „házra” volt szép példa.

Kiss Anna

Nyáron sem lehet mindig fürödni, de nem kizárólag ezen múlik, hogy a turisták milyen élményeket gyűjtenek a településen eltöltött napok alatt.

– Volt már idén is rekord forgalmunk a strandon, ez jelzi, hogy a vendégek itt vannak – így Péter Károly polgármester. – Megpróbáljuk mindennek a jó oldalát nézni, s megmutatni azt a hozzánk érkezőknek, hogy ők is így lássák a települést. Ha nincs strandidő, a turisták jobban körülnéznek a községben. Vannak történelmi emlékeink és speciális helyi értékeink, amelyekből igyekszünk tőkét kovácsolni. A visszatérő vendégek ezeket ismerik és kedvelik, s tudunk kínálni olyan újdonságokat, amik a tradíciók mellett a felfedezés élményét adják. Idén például megújult a településközpont, a díszburkolatos tér a növényzettel, az ott elhelyezett köztéri alkotással egy esztétikai gyöngyszem lett. Jó szívvel ajánljuk továbbá a vendégeink figyelmébe azt a magánerős létesítményt, ami egy új kirándulóhelyet jelent: ez a régi felhagyott kőfejtő feletti Csándor-tetőre vezető keresztút és az ott emelt fénykereszt. A helyszín amellett, hogy csodás panorámát nyújt az oda látogatóknak, a vallási turizmust is felkarolja a létrehozó család szervezésében.


A múlt és a jelen szoros kapcsolatát teszi élővé az, hogy a természeti és az épített környezet nemcsak turistalátványosságként tartozik a kínálathoz, hanem az oda szervezett, hozzájuk illő programokkal együtt.

– A centrumunk egyben rendezvénytér – folytatta a polgármester. – Ott zajlott le még a mostoha időjárás ellenére is igen nagy érdeklődés kíséretével a boros forgatagunk, igényes környezetben. Településünk híressége a Szent Mihály-domb, mely a halászkápolnájával és az onnan nyíló csodálatos balatoni panorámával vonzó kirándulóhely, s immár egy olyan élő hagyomány őrzője, amihez kapcsoltan az egész Balatonra kiterjedő programot is tudunk kínálni. Ez pedig az éppen a múlt hét végén lezajlott 40 halász emléknapok sorozata, ami egy helytörténeti halászlegendához kapcsolódva a balatoni halászok ünnepe. A közelgő augusztus 20-ai ünnepkörben a boros rendezvények sorában ugyancsak hagyománnyá vált bor- és csemegeszőlő- fesztivál eseményei adják majd a programkínálatunk gerincét.

A történelmi gyökerektől táplált nevezetességeknél maradva említést érdemel a Festetics- szőlőbirtok, az 1820-ban épült uradalmi pince, ami ma Helikon Taverna néven patinás vendéglőként működik. Teraszáról ugyancsak csodálatos a kilátás, fejlesztése révén pedig idén nyílt meg a Nyugat-Balaton első négycsillagos szállodája. Mögötte, a Keszthelyi-hegység erdejében található a Pető-hegy, a rajta álló Berzsenyi-kilátóról pedig a környék hegyeinek látványa is csodálatos.


De amiért a vendég a települést célba veszi, az elsősorban a strand és a szórakoztató rendezvények. A község központja nyaranta a Balatonpart, olykor még fürdőidő híján is. A strandi vendéglősök igyekeznek ezt mindenkor fenntartani, így a saját kínálatuk mellet a rendezvények színesítéséhez is hozzájárulnak.

– Az én ötletem például a gyenesdiási Tóth Attila segítségével valósulhatott meg, aki régi pedálos játékautókat gyűjt, s azokat működőképes állapotban nagy becsben tartja – így Benke Márta. – Ma a retro a divat, ő a napokban kölcsönadta ezeket a játékokat, s megrendeztük a pedálos autók első Európa-bajnokságát. A verseny elnevezése azt fejezte ki, hogy a strand vendégköréből sok országbeli nevezővel álljon össze a mezőny.

– A büfésorral szemközti vízi színpadra is a vállalkozók szerveznek programokat, s befektetnek a szabadtéri színpadi koncertekbe is – tette hozzá a polgármester. – Immár két alkalommal kaptuk kölcsön Balatongyöröktől a rendezvénysátrat, hogy rossz idő esetére felkészülve a programokat meg tudjuk tartani, s vele együtt a vendégeket is.

A 7 hektáros strand 5 ezres vendégkörét azonban így is nehéz fedett helyre „vinni”, ennek megoldására is vannak elképzelései az önkormányzatnak,  más víz közeli kínálatok szélesítésével együtt. Szeretnének fedett élményfürdőt, hajókikötőt, vitorláskikötőt, horgászpartot kiépíteni. A tervek is azt mutatják, hogy mindig lesz miért eljönni Vonyarcvashegyre.


A strand a fő attrakció, ami a szolgáltatásaival, az esztétikai rendezettségével, az ott zajló programokkal meghatározó. Alapvetően mindezen keresztül ítélik meg a nyaralni érkező vendégek az egész települést. Az önkormányzatnak jó partnere a helyi Turisztikai Egyesület.

– A strandon a sportlehetőségekre koncentrálunk – mondta az egyesület képviseletében Horváth Tamás, a tourinform iroda vezetője. – Kuriózum a vízisí, 4 nemzetközi versenyeknek megfelelő minőségű strandröplabdapályánk van, 3 streetball-, továbbá strandkézilabda-pálya kínál sportos kikapcsolódást, látványosságot pedig az alkalmanként szervezett mérkőzések adnak. Egyebek közt lehet nevezni vízi tornára, zumbapartira. Biztosított az internetes szórakozás is, hálózati kapcsolattal fedett a strand egész területe. A közbiztonságot idén is erősíti a helyszínen működő bűnmegelőzési iroda, középiskolás fiatalok részvételével. A kulturális kínálathoz tartozik a strandunkkal szomszédos szabadtéri színpad kertmoziként való működtetése.

Hogy mindez turistaként hogyan értékelhető, arról természetesen a vendégek beszélnek, akiket a strandon szólítottunk meg.

– Kicsit hideg, de azért belemegyek – értékeli a Balaton vizének hőmérsékletét a kisiskolás Tiber Benjamin. – Engem nem zavar a rossz idő sem. Kedden érkeztünk, elsétáltunk a fénykereszthez, de másra még nem volt időnk. Nekem nagyon tetszik Vonyarcvashegy, már többször jártunk itt. Ha anyuék megengednék, a vízisízést és a csúszdázást szívesen kipróbálnám, nem vagyok félős típus. Ha rossz idő van, legfeljebb biciklizünk. Sok látnivaló van erre, kirándulást is tervezünk a napokban.


A Farkas család már hosszabb ideje nyaral az üdülőfaluban, volt alkalmuk bejárni a környéket is.

– Pontosan egy hete vagyunk itt – meséli Zoltán. – Épp a boros forgatag kellős közepébe csöppentünk, tehát már az első nap jól szórakoztunk. Ez a nyár úgy tűnik, nem a kánikuláról szól, de találunk magunknak érdekes programokat a borús időben is. Igaz, kicsit több lehetne a fedett, beltéri szórakozási lehetőség. Felfigyeltünk a rengeteg sporteseményre, a röplabda- és focipálya biztos vonzza a mozogni vágyókat. Igyekszünk úgy szervezni a napjainkat, hogy az egész környéket be tudjuk járni. A feleségem első táborozási élménye is a Balatonhoz kötődik, persze azóta már rengeteget változott a táj, jobban kiépültek a strandok és táborhelyek is. Míg régen csak egy sátor volt, ahol aludni lehetett, mára már üdülőkomplexumok várják a gyerekeket. Ha valamit hiányolunk, akkor az a változatos halétel-választék. Szeretjük a halászlevet és az egyéb halból készült finomságokat, de sajnos eddig nem igazán találtunk ilyen fogásokat.

A Debrecenből érkezett Müller Ágnes azt meséli, nemcsak a felnőttek, de a kisgyerekek is jól érzik magukat a vonyarci strandon.

– A bázisunk Zánkán van, családi nyaralóban töltjük a szabadságot, voltunk már Füreden és Balatonedericsen is, csak egy napra jöttünk Vonyarcra. A strand nagyon szép, rendezett, a víz pedig rendkívül tiszta. Édesapám minden nyáron több hetet tölt a Balatonon, neki ez létszükséglet. Megértem. Mindig mesél a környékről, így nekünk is kedvünk támad eljönni. A szórakozás egyelőre a strandolásban, kirándulásban merül ki. Nővérem kisfia, a négyéves Bence a gyerekmedencét már kipróbálta, ő is jól érzi magát, nem csak a felnőttek. Ha nem családdal, hanem mondjuk baráti társasággal jöttem volna, biztosan többet buliznék, de a közös, nyugalomban töltött nyaralásnak is megvan az előnye, hiszen ha csak pihenünk, a vakáció végére teljesen feltöltődünk, s úgy könnyebb visszazökkenni a dolgos hétköznapokba.


Az első emlék
Vonyarcvashegy elnevezését a vincellért jelentő latin vinár szóból eredeztetik. A település első írásos említésének 1335-től van nyoma. Ettől az időtől jegyzi a helység múltját a 15 évvel ezelőtt megjelent monográfia, ami 1946-ig tallóz a község életében.



Az eddig megjelent települések (kattintson az alábbi címre): 

Lenti - Gyógyulás és kikapcsolódás egy helyen

Miért mennénk a tengerre, ha itt van Keszthely?

Kehidakustány: a Balatonról is megközelíthető

Hévíz - Ahol az ember lelke is gyógyul

Ha esik, ha fúj: Györök örök

Gyenesdiáson a Balaton a Riviéra



A 2010-es év nyertese: Zalakaros (kattintson az alábbi címekre)
Zalakaros a legkedveltebb zalai nyaralóhely 
Legkedveltebb nyaralóhely: a különdíjat is Zalakaros nyerte!


Legkedveltebb nyaralóhelyek - Klikk ide dossziénkért!  



Visszatekintés a 2009-es versenyre
A legkedveltebbek: Balatongyörök és Lenti (képgalériával)
A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. 
A Zalai Hírlap honlapján zajló szavazás végeredményeképpen Lenti végzett az első helyen.
Olvassa el a teljes cikket - KLIKK IDE!



Keressen programot! 

Nyár 2011

Balaton 2011

További zalai programok itt!



Turizmus dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!