Utazó

2011.06.17. 11:34

Idén 42 helyszín pályázik a világörökségi címre

Idén 42 helyszín és emlék, többek közt Le Corbusier építészeti munkája pályázik az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi címére, amelyről jövő héten tárgyalnak Párizsban.

MTI

A világörökségi bizottság vasárnap kezdi meg június 29-ig tartó ülését, amelyen az olyan kivételes helyszíneket fenyegető veszélyek is szóba kerülnek, mint a Machu Picchu.
   
A világörökségi listára eddig 151 ország 911 kiemelkedően különleges helyszínét vették fel, közülük 704 kulturális, 180 természeti, 27 pedig úgynevezett vegyes kategóriájú. Az UNESCO 1972-ben hívta életre a kezdeményezést a világörökség védelmére.
   
Idén hat olyan ország is szerepel a várományosi listán, amely korábban nem javasolt helyszínt: Barbados, Kongó, az Egyesült Arab Emirátusok, Jamaica, Mikronézia és Palau. A javasolt helyszíneket két tanácsadó testület, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS és a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN vizsgálja. A szervezetek bizalmasan teszik meg ajánlásaikat a bizottságnak, amely 21 ország hat évre választott képviselőiből áll.
   
Franciaország öt másik országgal, Svájccal, Argentínával, Németországgal, Belgiummal és Japánnal együtt javasolja világörökségnek Le Corbusier 19 terve révén a világhírű építész munkásságát, az urbanisztika megújulásának jelképét.
   
Vietnám a Ho-dinasztia fellegvárát, egy XIV. századi kőépületet, Kolumbia a "kávé utat", Kenya a Great Rift-völgyben fekvő tavakat, Bahrein a gyöngyhalászatot látná szívesen a kiválasztottak listáján.
   
A bizottság döntésétől sok függ: gazdasági jelentősége lehet, mert egy-egy helyszín világörökségi rangja segítheti a megőrzést, és növelheti a látogatottságot. "Nemzeti büszkeség kérdése is, hogy szerepeljenek helyszínek a listán" - jegyezte meg Kishore Rao, a világörökségi központ igazgatója, hozzátéve hogy a legfontosabb cél a helyszínek megóvása.
   
Várhatóan az UNESCO bővíti majd a veszélyben forgó világörökségek listáját is, amely jelenleg 34 helyszínt tartalmaz, egyebek közt a Galápagos-szigeteket. Kemény vitára számítanak a Machu Picchu ügyében, a szakemberek jelentős részét már régóta aggasztja a perui inka fellegvárra ellenőrizetlenül áramló turistahad. Peru viszont ellenzi a veszélyeztetett státuszt, mert attól tart, apadna az országba érkező látogatók száma.
   
A világörökségi címre váró természeti kincsek között német, ausztrál, benini, kínai, indiai, iráni, japán, kongói-kameruni-közép-afrikai és vietnámi helyszínek szerepelnek a kenyai tavak mellett.
   
A kulturális helyszínek listája bővebb, többek közt nicaraguai, mongóliai, szudáni, szíriai, ukrán és etióp javaslatot is tartalmaz.
   
Vegyes kategóriában három helyszín vár döntésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!