Utazó

2011.03.01. 16:09

Biztonságosabb Fertő tó - pályázati forrásból

Egy Fertő tavi vízimentő-bázis kialakítását is magában foglaló, 1,25 millió eurós biztonsági projekt uniós finanszírozására pályázott hazai és ausztriai partnerekkel összefogva a soproni tűzoltóság; ha nyernek, 2013-ban nyithatják meg a központot - közölte Csuka Zsolt alezredes, városi parancsnok kedden.

MTI

Egy rossz állapotban lévő, így felújításra szoruló, jelenleg üresen álló fertőrákosi ingatlanban rendeznék be a központot; az egykor a határőrség kezelésében lévő ház tulajdonosa a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., de a használati jog a helyi rendőrségé.
   
A cél az, hogy legalább a vitorlás- és strandszezonban, illetve télen, amikor sokan korcsolyáznak a tavon, legyen vízi mentésre kiképzett ügyeletes - mondta, megemlítve: a tó viharjelző rendszerének elhelyezését biztosító épület közelében strand, a határ túloldalán pedig hajókikötő van.
   
Tájékoztatása szerint a határ túloldalán fekvő települések közül mintegy fél tucat tűzoltóága rendelkezik a tóról mentéshez szükséges speciális felszerelésekkel, illetve a hajó tárolásához szükséges csónakházzal; ezt a hálózatot egészíthetné ki a fertőrákosi bázis.
    
Csuka Zsolt elmondta: az 1,25 millió eurós, 85 százalékban uniós forrásokból finanszírozott projekt része a kiszemelt épület felújítása, berendezése, a szükséges hajók beszerzése éppúgy, mint a leendő munkatársak oktatása. Megjegyezte: ez utóbbi során a mentési ismeretek mellett hajóvezetői engedélyt is kell szerezniük azoknak, akik itt kívánnak majd dolgozni.
   
Megjegyezte: a projekt részeként egységes hajókövető rendszert alakítanának ki a mentésben résztvevő vízijárműveknek, a távlati terv pedig az, hogy a hálózatot hozzáférhetővé teszik valamennyi, a tavon közlekedő jármű számára.
   
Az alezredes hozzátette: a központ biztonságos működtetéséhez három ember jelenlétére lesz szükség, de ekkora erőt nem tudnak elvonni a munkától, ezért azt tervezik, hogy munkatársaik a szabadidejükben dolgoznak majd itt, illetve bevonják a rendőrséget és a polgárőrséget is a feladat ellátásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!