Utazó

2010.11.17. 09:22

Természeti csodáira büszke fürdőváros

Puha avar zörög a lábunk alatt, ahogy a helyi park-erdő sétányait járjuk végig. Zalakaroson, a Legkedveltebb zalai nyaralóhely 2010 címet viselő fürdővárosban ugyanis nyár végén sem áll meg az élet - legfeljebb a strand helyett most máshol zajlik.

PLT

Nem véletlenül választotta nemrég a település vezetése Zalakaros szlogenjéül a "Meríts erőt a természet csodáiból" mondatot. A fürdőváros és környéke ugyanis rengeteg természeti értékkel rendelkezik. Néhány kilométerre a település határától már a Kis-Balaton természetvédelem által óvott területén járunk. A mocsárvilág csodálatos élővilágát szinte minden magyar ismeri, legalábbis könyvből: ezen a tájon játszódnak Tutajos kalandjai Fekete István regényeiben, a Tüskevárban és a Téli berekben. Matula bácsi - illetve az a pákász, akiről mintázta az öreg alakját az író - persze már rég nem csónakázik a nádasok között, s az ember beavatkozásának eredményeként az élővilág is megfogyatkozott, de még mindig varázslatos élményt nyújt a megmaradt kócsagok, vadkacsák, libák és egyéb madarak megfigyelése az erre a célra kialakított pontokról.

Ráadásul az utóbbi napok kedvező időjárása azt is lehetővé teszi, hogy a gépkocsit a garázsban hagyjuk - menjünk inkább biciklivel, az sokkal egészségesebb. Drótszamáron is könnyen elérhető a kápolnapusztai bivalyrezervátum, ahol ridegen tartott vízibivalyokat láthatunk. Ez az ország egyik legnagyobb csordája. Valamikor széles körben használták ezeket a nagy igavonó erővel rendelkező állatokat, ám a második világháború poklában, az éhező emberek, katonák csak a húsforrást látták bennük, így számuk minimálisra csökkent, kis híján kipusztultak.

A szakemberek erőfeszítéseinek köszönhetően ma már komoly létszámú csorda legelészik Kápolnapuszta rétjein. Az izomkolosszusokat mindössze egy villanypásztor választja el a látogatóktól. Nem csak gyereknek, felnőttnek is lélegzetelállító élmény a bivalyok látványa. Az állatok mára megtanulták, hogy az embertől félni kell, így inkább biztonságos távolra húzódnak, ezért nem árt a hátizsákba messzelátót is tenni.

Ha nincs kedvünk kimozdulni Zalakarosról, a város területén is találhatunk elég látnivalót. A helyi park- erdőnél meglehetősen könnyű megtalálni a néhány éve teljesen felújított, fából készült kilátót, amelyről jó időben messze ellátunk. A fürdővárost nyugatról övező dombok északi végénél pedig szintén találunk olyan pontot, ahonnan a zalamerenyei völgy szépsége tárul teljes egészében a szemünk elé - s a tájból kiemelkedik a falu műemlék templomának tornya.

Ha elég időt töltöttünk a természetben, ideje az egyik "csodába" bele is merülnünk: Zalakaroson kihagyhatatlan program a gyógyfürdő, betegnek és egészségesnek egyaránt. A komplexumban ugyan jelentős felújítási munkálatok zajlanak, de ezt igyekeznek a vendégeket legkevésbé zavaró módon lebonyolítani. Nyugodt pihenésünket tehát biztosan nem fogja megzavarni légkalapácsok, ütvefúrók zaja. A fürdő medencéi közül néhány a 2700 méter mélyről feltörő gyógyvízzel várja a betegeket. A rendkívül magas ásványianyag-tartalom a mozgásszervi problémák kezelésére kiválóan alkalmas. Az egészségesek pedig választhatják az élményfürdő fedett és nyitott tereit egyaránt.

Ezek is érdekelhetik