Utazó

2010.11.04. 09:57

Egy korty műveltség

Dublinnak ott a Guinness, Karlovy Varynak a Becherovka, Amszterdamnak a Heineken, de merre induljunk itthon, ha elmerülnénk a legkülönfélébb szeszes italok készítésének és kóstolásának rejtelmeiben?

PLT

A gyerekeket bízzuk a nagymamára, és kerekedjünk fel nyugodtan, az ország igazi kincseket rejt azok számára is, akiket a különböző templomok, terek és szobrok már nem hoznak lázba. Ha Budapesten járunk, mindenképpen térjünk be a Dreher Sörmúzeumba. Az itt látható emléktár a céhes időktől kezdve mutatja be, hogyan alakult ki és fejlődött az ipari serfőzés Magyarországon. Megismerhetjük a sörgyártás folyamatát, bepillantást nyerhetünk a sörkészítés évszázados titkaiba és természetesen az utánozhatatlan ízvilágból is kapunk kóstolót.

Láthatunk sörkészítéssel kapcsolatos eszközöket az előző évezredből, illetve korabeli palackokat, cégéreket és a sörfogyasztást megörökítő alkotásokat, plakátokat, valamint a sör reklámozásának első emlékeit.

Bár a Dreher az ország egyetlen sörmúzeuma, sörfőzdébe az ország több pontján is betérhetünk. A pécsi sörgyárban nemcsak elméleti szinten ismerkedhetnek a látogatók a sörtípusokkal és a sörkészítéssel, de kóstolni is lehet, valamint négyhetes kurzust is hirdetnek, amelynek elvégzése után sördiplomához is juthatunk. A szemeszter alatt a következő témákban mélyíthetjük tudásunkat: bevezetés a sör birodalmába, sörgyártástan, ízlelgetéstan, sörgyakorlatok kóstolóval, általános műveltségi sörképzés, csapolási gyorstalpaló és természetesen sörfilozófia.

Nem kell aggódnunk akkor sem, ha a sör hidegen hagy bennünket, a rövidital majd megmelengeti a lelkünket. Pláne, ha betérünk a fővárosi Zwack múzeumba, ahol ízelítőt kaphatunk a gyár termékeiből is. Ezt persze otthon is megtehetnénk, egy kényelmes fotelben üldögélve, de a kiállítás megtekintése közben átfogó képet kaphatunk a különböző korok hangulatából, a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó zenét hallhatunk, korabeli újságokat olvashatunk és nem utolsósorban beszippanthatjuk az alapanyagul szolgáló gyógyfüvek illatát is.

Olyan érdekességeket is láthatunk, mint Ady Endre Milyttához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára, de hallhatjuk Zwack Péter chicagói beszédét 1956-ból, amikor alapítványt hozott létre a menekültek megsegítésére. Megtekinthetjük az Európában egyedülálló minipalack-kiállítást is, de vásárolhatunk különböző relikviákat is.

Ha nem esik útba a főváros, vagy már körbe-alkoholturistáskodtuk a várost, irány a kecskeméti pálinkamúzeum, a fütyülős barack megér egy misét. Még Edward walesi herceg is odavolt érte. "Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum" - mondta a hagyomány szerint.

A kecskeméti múzeumlátogatás során láthatjuk a régi főzdét, amely a huszadik század elején épült, és ma már ipartörténeti emlék, és az újat, amelyben már a legkorszerűbb gyümölcspárlat-fermentációs és desztillációs folyamatokat ismerheti meg a látogató. A kóstolásról természetesen itt sem érdemes lemaradni.

A sofőrünknek pedig a múzeumok ajándékboltjaiban vásárolhatunk a helyben készített italokból is. Ha már nem ihat a túra során, legalább otthon hadd kóstolja végig a hazai alkoholkészítés remekeit.

Ezek is érdekelhetik