Utazó

2010.09.24. 14:35

A csökmői lett az Év tájháza

A Hajdú-Bihar megyei Csökmő település tájházának ítélték oda az Év tájháza díjat színvonalas kiállításaiért és programjaiért - jelentette be Bereczki Ilona, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke pénteken Kiskőrösön sajtótájékoztatón.

MTI

Az Év Tájháza díjat hatodik alkalommal adták át, ezúttal az Országos Tájház Szövetség VIII. konferenciáján. A magánkézben lévő Csökmői tájházat 2005 augusztusában nyitották meg a nagyközönség előtt. A Nagy Tibor és felesége által működtetett tájház családi örökségként került a jelenlegi tulajdonosok birtokába.


Bereczki Ilona bejelentette: az országos találkozó idején megnyitották a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett, Felemelő század programévad vándorkiállítást, amely a XIX. századi nemzeti romantika és a polgári felemelkedés magyarországi sajátosságait mutatja be.
   
Az ország különböző pontjain több mint 300 tájház található. Bereczki Ilona az MTI-nek elmondta, hogy a sajátos múzeumi forma segítségével sikerül megőrizni népi építészetünk jellegzetes darabjait, a tájházakban található kiállítások pedig valós környezetben mutatják be a paraszti lakáskultúránkat. Hozzátette: bízik abban, hogy a határon túli magyarlakta területeken lévő tájházak felújítására is lesz forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!