Utazó

2010.05.26. 08:32

Sanghajon a világ szeme

A kínaiak megint nagyot dobtak, május 1-jén Sanghajban megnyílt az Expo 2010, amely minden eddiginél nagyobb show-t ígér a várhatóan rekordszámú, mintegy 70 millió látogatónak.

PLT

Sanghaj repülőteréről mágnesvasút viszi, vagy inkább röpíti a külföldről érkezőket a város központjába. A Maglev kényelmes kocsijában kiélesített fényképezőgéppel figyeljük a digitális kijelzőt, hogy elkapjuk a pillanatot, amikor a vonat eléri a csúcssebességét. Kétszáz, 300, hihetetlen, már 400 felett száguldunk, alig néhány másodperc után végül 430-nál megáll a számláló. Ez az első "leg", ami Sanghajban mellbevág, aztán később megszokjuk. Ami csak a harmadik a világon, mint például a 468 méteres fantasztikus "Kelet Gyöngye" (Oriental Pearl), a tv-torony, azt csak egyszerűen megcsodáljuk és nyugtázzuk az infót, hogy természetesen épül már a világ legmagasabb tornya Sanghajban. Nehogy már Dubaj vigye el a pálmát.

Szóval Kína és benne a 17 - bejárókkal együtt 20 - millió lakosú Sanghaj  elképesztő ütemű versenyben áll a világgal. A hatalmas ország  pénzügyi, gazdasági központja lüktető metropolis, ahol minden mozgásban van, változik és mindenhol épül valami. A csaknem négymilliárd dollárba kerülő világkiállításra egy egészen új városrészt alakítottak ki. A metró vonalát 420 kilométerre növelték, természetesen az expóhoz is vezet egy, a városban pedig összesen tizenhárom vonal van. Modern autóutak épültek és épülnek, többszintes kereszteződésekkel, ugyanakkor új lakónegyedek, üzletközpontok, felhőkarcolók nőnek ki gombamód a földből.

Az expóváros 5,28 négyzetkilométernyi területen, a Huangpu folyó két partján helyezkedik el. A kiállítások több mint három négyzetkilométert foglalnak el a központi részben, a többi területen a kiszolgáló részlegek kaptak helyet. Már most lehet tudni, hogy a pavilonok többségét az expó után lebontják, s közülük csak néhányat tartanak meg. A bérelt magyar pavilon majdnem biztosan a lebontás sorsára jut, addig azonban valószínűleg látogatók millióit kápráztatja el a különleges technikai megoldásaival, elegáns, egyedi megjelenésével.

A magyar pavilon, amelynek főszereplője a Gömböc, már az áprilisi főpróbán is sikert aratott, s a hírek szerint a nyitás óta is felveszi a versenyt a többiekkel, nem fogynak el a bejutásra váró sorban állók.
Összesen csaknem 200 ország és 50 nemzetközi szervezet mutatkozik be Sanghajban. A központi téma a város, a városi lét, abból kiindulva, hogy jelenleg a világ lakosságának már több mint fele városlakó. Innét a jelmondat is: "Better City, Better Life", azaz "Jobb város, jobb élet". A környezettudatosság jegyében az építészek a pavilonokat újrahasznosítható anyagokból tervezték meg, s üzemeltetésükhöz is megújuló energiaforrásokat használnak fel.

A sanghaji rendezvény az expók történetében az első igazi "zöld" világkiállítás, és azt szeretné a világ számára egyértelművé tenni, hogy a 21. században a környezetbarát városi élettér kialakítása, azaz a kék ég, a zöld fű, a tiszta víz biztosítása központi kérdés. Mindezt a fenntartható, emberközpontú fejlődés jegyében, a tudományos és technológiai innováció segítségével lehet elérni - szól az üzenet.

Az expóra naponta mintegy 400 ezer látogatót várnak, s ebből a magyar pavilonban 10-12 ezer embert tudnak fogadni. A többség kínai, külföldről 3,5 millió vendégre számítanak. Aki kedvet kap a világkiállítás megtekintésére, még nincs elkésve, hiszen az expó hat hónapon át nyitva tart. Tulajdonképpen bármikor érdemes érkezni, élvezetes és szórakoztató rendezvényekből nem lesz hiány, szinte a világ minden nációja bemutatkozik, megkóstoltatja ételeit-italait és ízelítőt ad a kultúrájából is. Összesen több mint húszezer különböző rendezvény színesíti az amúgy sem szegényes látnivalókat.

Az biztos, hogy akit a jó sorsa a következő hónapokban Sanghajba vezérel, nem fog unatkozni. Hát ha még sikerül a kínai pavilonba is bejutni! Egyelőre ez tűnik a legnehezebbnek, bár az élmény biztosan megérné. Egész nap hatalmas tömeg vár a sorára, de ez jellemző a pavilonok többségére. Amúgy kívülről is fantasztikus látvány a vörös, pagodaszerű épület, olyan, mint egy feje tetejére állított piramis, építője ugyanaz a kínai cég, amely a magyar pavilonnak is   kivitelezője volt. A 2010-es expó legnagyobb kiállítója Kína, a második Kanada, majd az USA és Oroszország következik.

Sanghaj egyébként a világkiállítás mellett, vagy azon túl is megér egy "misét". Építészete egészen sajátos, Hudec László magyar származású építésznek köszönhetően, aki az1930-as években Sanghajban élt és a város főépítésze is volt. Tervezőirodája Sanghajban 65 épületet tervezett: kórházat, templomot, színházat, mozit, egyetemet, lakóházakat. A múlt század első felé-nek legmagasabb sanghaji épülete szintén Hudec munkája: az 1934-ben épült, 83,8 méter magas, 22 emeletes Park Hotel egész Kelet-Ázsia legmagasabb épülete volt a két világháború között.

Ezek is érdekelhetik