Tudomány

2017.05.29. 11:09

Milyen lesz a jövő mobiltelefonja?

Néhány éve a mobiltelefonokkal kapcsolatos elvárás még csak annyi volt, hogy tudjunk telefonálni és SMS-t küldeni egymásnak.

Mihály Szilvia

Ma már elképzelhetetlen, hogy fényképezőgép, zenelejátszó, játék és internetkapcsolat nélküli mobiltelefonunk legyen.

Az érintőképernyős készülékek korában már az sem ritka, ha szóban adunk utasítást a telefonunknak, és az egyben a személyi asszisztensünk és GPS-ünk is egyben.

A legtöbb telefonszámot, amit hívunk, nem is tudunk fejből, minden névjegyzékben szereplő számhoz egy arckép társul, amit egy gombnyomással akár videó hívással is el tudunk érni.

Egyre több helyen tudjuk a mobiltelefont fizetőeszközként is használni, az életünk minden területére fejlesztettek már mobilos applikációt, ami nélkül már elképzelhetetlen a világ.

A telefonunk, ha kell, személyi edző, ha úgy döntünk szépségtanácsadó, de az üzleti életben is nélkülözhetetlen információkat ad. Azonnal le tudunk tölteni egy prezentációt, csatlakozunk a világhálóra, nyomon követjük az árfolyam változásokat, de azt is látjuk, hogy merre jár a távolsági buszjárat, amivel ismerősünk érkezik hozzánk.

Nem szükséges kinyomtatnunk a koncert, színház, repülő és vonatjegyeket sem, elég, ha a mobilunk kijelzőjén megmutatjuk azt. Természetesen a készülékünkkel vásároljuk meg ezeket is.

Lassan valósággá válik, hogy reggeli készülődés közben a fürdőszoba tükörre vetíti ki magát a hívó fél, és fogmosás közben elindíthatjuk a napi teendőket, megválaszolhatjuk az e-maileket is.

Van olyan rendszer, ami már képes összekapcsolni a telefont a házban található elektromos eszközökkel, így adott időre lefő a kávé, elindul a mosás, vagy kapcsol be a légkondi.

A jövő mobiltelefonjai egyre jobb felbontású képernyővel és kamerával lesznek felszerelve, az akkumulátor töltéséhez nem lesz szükség vezetékre.

A speciális üveglapokra kivetített kijelző mellett a tetoválásra hasonlító kézre kivetített változatok is a fejlesztők elképzelései között szerepelnek. Az alábbi kisfilm a nem túl távoli jövőt mutatja be nekünk:

Ha érdekli a jövő információs technológiája, jöjjön el az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferenciára, hogy megismerje a telekommunikációs cégek legújabb fejlesztéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!