Tudomány

2017.05.15. 09:26

A legfontosabb lépések a Wanna Cry zsarolóvírus elkerüléséhez

A múlt hét pénteken tört ki egy zsarolóvírus támadássorozat, amelyért a WannaCryptor néven azonosított vírus a felelős.

Vas Népe

A Wanna Cry és Wcryp néven is ismert kártevő e-mail csatolmányként terjed, és a Windows operációs rendszerek egyik sérülékenységét kihasználva titkosítja az áldozatok számítógépén lévő adatokat, majd pénzt követel a kódolás feloldásáért. Az ESET szakemberei összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a kártevőről, és a megelőzés legfontosabb lépéseit.

A Wanna Cry zsarolóvírus (Win32/Filecoder.WannaCryptor.D) e-mail csatolmányként terjed, ezért az ESET szakemberei azt javasolják, hogy ne kattintsunk ismeretlen személytől származó levélben érkező mellékletre. Ha mégis szükséges megnyitni egy ilyen levelet, akkor előtte egy külön üzenetben kérjünk megerősítést a látszólagos feladótól, hogy tényleg ő küldte-e nekünk és a csatolt melléklet valóban tartalmaz-e a számunkra fontos információt.

Hogyan védekezhet a veszélyek ellen?

Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, amelyekkel hatékonyabban védekezhet a zsarolóvírusok ellen. Kérjük,

tartsa naprakészen operációs rendszerét és felhasználói szoftvereit, mindig telepítse ezek hibajavító biztonsági frissítéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!