Tudomány

2017.05.15. 07:53

A Dolgok Internete - Mi is ez, és miért jó nekünk?

Valószínűleg már nagyon sokan olvastak az IoT-ről, azaz a „Dolgok Internetéről”, de biztosan többen vannak még, akik semmihez sem tudják kapcsolni ezt a fogalmat. Napról napra többet hallunk arról, hogy a rendszerekbe foglalt, egymással kommunikáló eszközök komfortosabbá és takarékosabbá teszik a mindennapjainkat, de vajon tudjuk-e azt is, hogy alapvetően változtatják meg az üzleti világot, az ipari termelést és a közlekedést?

Munkatársunktól

De melyek is ezek az egymással kommunikáló eszközök?

Az „Internet of Things” (IOT), vagy „Dolgok Internetének” a lényege, hogy a háztartási gépek, autók, termelőeszközök az interneten keresztül is elérhetőek lesznek és képessé válnak az egymás közötti - emberi beavatkozás nélküli - kommunikációra. Az adatok áramlása a rendszerben részt vevő és az internetre csatlakozó gépek között zajlik – ennek az adatcserének a motorja a napjainkban szintén sokat emlegetett „machine-to-machine” (M2M) technológia.

Már egyre több háztartási elektronikával foglalkozó vállalalt mutat be olyan termékeket, amelyek a Dolgok Internetét használják fel. Képzeljük el, amikor telefonon keresztül kapunk értesítést arról, hogy égve hagytunk egy lámpát a lakásban és ugyancsak a mobilon keresztül le is tudjuk kapcsolni. Hasonló, amikor a hűtőszekrény egy SMS-en keresztül „értesít” bennünket, hogy lejárt a tej szavatossága. Másik példa, amikor még a hazaérkezésünk előtt el tudjuk indítani a mosógépet, illetve amikor egy alvásérzékelő lekapcsolja a tévét, miután már elaludtunk. Mindezek nemcsak a kényelmet szolgálják: a digitalizálásnak köszönhetően a háztartások energiát takarítanak meg és a családok csökkenthetik a kiadásaikat.

Az új világban azonban nemcsak a háztartások, hanem az ipar és különösen az okosvárosok, illetve a modern közlekedés egyaránt a Dolgok Internetén fog alapulni. Segítségével növekedni fog a termelékenység és a működési hatékonyság.

(Illusztráció: Shutterstock)

Miért lesz jobb a közlekedés?

Képzeljünk el egy olyan várost, ahol az intelligens parkolórendszer az okosautók számára keres szabad parkolóhelyet! Kevesebb időnkbe fog kerülni leparkolni és rengeteg stressztől kíméljük meg magunkat. Az okosautó a környező járművek, járókelők és tárgyak pontos helyzetét magától képes megismerni így elősegíti a balesetek elkerülését és előre látja a dugókat és útlezárásokat.

Hatékonyabbá válik a szállítás

A valós időben figyelemmel kísért járműveknek köszönhetően a társaságok energiát és időt tudnak majd spórolni, így csökkenthető lesz a termelési veszteség, követhetővé válik az áruk állapota és azonnali információ áll majd rendelkezésre a javításra szoruló járművekről.

2017. június 1-jén Zalaegerszegen a Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia ad alkalmat arra, hogy bárki megismerhesse a digitális technológiákat alkalmazó, a Dolgok Internetén alapuló okosváros tervét. A rendezvény várja azokat is, akik részt akarnak vállalni a zalaegerszegi járműipari tesztpálya projektben, illetve tervezői, kivitelezői vagy beszállítói szándékaik vannak a jármű- és infokommunikációs iparágakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!