Tótszerdahely

2014.12.11. 18:30

A zalai horvátok öntudatának megőrzéséről

Tótszerdahely - A vallás anyanyelven való gyakorlásának lehetősége és egy nemzetiségi művelődési intézet megalapítása stratégiai fontosságú a Mura menti horvátság azonosságtudatának megőrzésében.

Horváth-Balogh Attila

Többek közt ez is elhangzott azon a tegnap esti kerekasztal-beszélgetésen, amit a Zala megyei horvát nemzetiségi önkormányzat hívott össze Tótszerdahelyre, a Fedák-kúriába. A találkozón részt vett Hepp Mihály, a magyarországi horvátok parlamenti szószólója, az országos horvát nemzetiségi önkormányzat volt, illetve Gugán János, a grémium mostani elnöke.

– A beszélgetésünk témája: hogyan tovább horvát nyelvoktatás, hagyományápolás és hogyan őrizzük meg az utókor számára a kultúránkat? – bocsátotta előre a házigazda megyei horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke, Vargovics Józsefné. – Ezért hívtuk meg országos vezetőinket és a Mura mente horvát ajkú településein most megválasztott nemzetiségi önkormányzatok régi és új elnökeit, a kulturális élet szereplőit, hogy megvitassuk ezt a nagyon fontos kérdést. Azt gondolom, minden, a témában érkező felvetés fontos a megyei horvát önkormányzat számára, hiszen ezeket felhasználva tudunk tovább építkezni.

Hepp Mihály hozzászólásában azt mondta: a zalai horvátság megmaradása érdekében rendkívül fontos, hogy a hívek anyanyelvükön, azaz horvátul gyakorolhassák vallásukat.

Hepp Mihály parlamenti szószóló, Vargovics Józsefné, a megyei, Gugán János az országos horvát önkormányzat és Gulyás László, a Mura Menti Horvátok Egyesületének elnöke a fórum előtt. Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Itt most arról kaptam tájékoztatást, hogy evvel kapcsolatosan vannak gondok, tudniillik itt, helyben erre továbbra sincs lehetőség (erről egyébként lapunk is beszámolt már korábban - a szerző) – mondta Hepp Mihály. – Azt gondolom, ez méltatlan helyzet, annak tükrében főleg, hogy a hazai nemzetiségek közül a horvát a legvallásosabb, ez derül ki a népszámlálási adatokból is. Ez ügyben azt tervezzük, hogy Soltész Miklós államtitkárhoz fordulunk.

Hepp Mihály hozzátette: azt is javasolja, hogy a tótszerdahelyi iskola váljon kéttannyelvűvé, hiszen ez is fontos a fiatalabb generációk miatt.

Gugán János pedig jelezte: a jövő feladata, hogy létrehozzanak a térségben egy horvát nemzetiségi művelődési intézetet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!