Gasztro

2017.09.06. 18:52

Fesztivál a dödölle fővárosában

NAGYKANIZSA – Pénteken és szombaton immár 14. alkalommal rendezik meg a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált, amely ezúttal is jó pár újdonsággal szolgál.

Pásztor András

A dödölle fesztivál Nagykanizsa egyik legfontosabb és legjelentősebb eseménye, amely a máig élő hagyományokat és értékeket közvetíti a dödölle és a bor segítségével a térség és az ország felé. Nagykanizsa a dödölle fővárosa, ahol a mindennapokban is jelen van ez a különleges étel, sokan készítik el otthonaikban, de a legtöbb helyi étterem étlapján is szerepel.

Simongáti Esztert (balról) és Májer Cintiát és Bóza Inezt látva kinek ne lenne kedve dödöllét enni – Fotó: Archív/Szakony

– Ezért is próbáljuk elérni, hogy a Megyei Értéktár felvétele után a kanizsai dödölle hungarikummá váljon a jövőben – árulta el Dénes Sándor polgármester. – Sok minőségi fesztiválon vesz részt a város, hogy mind ismertebbé tegye a kanizsai dödöllét. Így jelen vagyunk a fővárosi Adventi Vásáron, a Gourmet Fesztiválon, a most zajló Budapesti Borfesztiválon és a Karcagi Birkafőző Fesztiválon. De a híres budapesti Rosenstein Étterem is étlapjára vette a dödöllét. Mindez előrelépést jelent az ismertté válás útján. Ugyanakkor mindezen tradicionális értékeket mai köntösben, a fiatalok számára is elfogadható formában érdemes közvetítenünk. Ennek a szemléletnek, a hagyomány és a modernitás ötvözetének jó példája a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál, ahol egyszerre van jelen a hagyományos dödölle elkészítésének csapatversenye, a helyi fellépők és az országosan ismert előadók sora.

Dénes Sándor polgármester

Azt azonban a városvezetés és a szervezők is tudják, hogy egy fesztiválnak is fejlődnie és változnia kell.

– Ezért az idei, sorrendben már a 14. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál számos újdonsággal szolgál – folytatta a polgármester. – Az egyik, hogy sok csapat a térségből, Murafölde településeiről érkezik majd, amely a jövőben még erőteljesebbé válik a reményeink szerint. Így idén már 28 csapat verseng a vándordíjért, ami egy művészi bronz műtárgy lesz. Fontos még megemlíteni, hogy a helyi fellépőknek is komoly szerep jut a fesztiválon. Ők egy jelentkezési, pályázati folyamat után kaphatnak lehetőséget a bemutatkozásra. Újdonság az is, hogy a korábbi évekhez képest nem este 10 órakor, a nagyfellépők után ér véget a program, hanem éjfélkor. Mindez teret ad a további beszélgetésekre és közösségépítésre, amely e fesztivál kiemelt szerepe a jó hírünk öregbítése mellett – hangsúlyozta Dénes Sándor polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!