Sportvilág

2015.07.22. 16:09

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2013 - Lewis: Csillagos ötös

A 2013-as év még biztatóan indult: a Ferrari, a Lotus és a Mercedes is versenyképesnek tűnt, a Vettel dominancia azonban Kanadától egyre inkább rányomta a bélyegét a szezonra.

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

Vettel nem túl elegáns előzése, a csapatutasítás ellenére, Webberrel szemben a Maláj Nagydíjon sem emelték a szezon fényét. A versenynaptárban a 10. állomásként szerepelő Magyar Nagydíj előtt Vettel már komoly, több mint 30 pontos előnnyel rendelkezett a második Alonso előtt. Az év átigazolását produkáló Hamilton új csapatánál továbbra is versenyképes volt, amit az addigi 3 dobogójával is igazolt.

Az edzésen Hamilton és Vettel kemény csatát vívott a pole pozícióért, amit Hamilton csupán négy százados előnnyel hódított el a német orra elől. Mögöttük is igen szoros volt a küzdelem, a két Lotus, a két Ferrari és Rosberg három tizeden belül voltak egymáshoz képest.

A rajt Hamilton számára tökéletesen sikerült, és a mellőle induló Vettelnek inkább hátra kellett figyelnie, azonban Grosjean nem tudta lerajtolni. A kerékcserék sorát az élről Hamilton nyitotta meg, legtovább a Lotusok maradtak kint, illetve a keményebb gumikon rajtoló Webber, aki jó tíz körrel később cserélt kerekeket, és addig az élen autózott. Az első kerékcserék után Vettel Button mögé beragadt és értékes másodperceket veszített Hamiltonnal szemben.

A Lotus Grosjean esetében rövidebb etapokkal számolt, és a második kerékcseréje után Massa mögé érkezett vissza a pályára, akit egy látványos előzéssel kívülről gyűrt le a Mansell kanyarban, azonban elhagyta a pályát a manővere során, és később a versenybírák áthajtásos büntetéssel sújtottak, ezzel kiszedve a franciát az időközben mögé kerülő Vettel elől.

A második helyért a verseny utolsó harmadában komoly csata alakult ki a csupán két kiállásra kalibrált Raikkönen és Vettel között, de Hamiltonra egyikük sem lehetett már veszélyes. A brit remek, hiba nélküli futamot teljesített, és csupán a kerékcserék idejére engedte ki a kezei közül a vezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!