Sportvilág

2015.07.21. 09:16

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2012 - A fekete-arany újra éled

A befújt diffúzor 2012-es betiltása a Red Bull előző évi komoly előnyét nyirbálta meg

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

A befújt diffúzor 2012-es betiltása a Red Bull előző évi komoly előnyét nyirbálta meg, valamint a szokatlanul sok technikai hiba sem tett jót Vettel világbajnoki esélyeinek. Alonso ellenben szárnyalt, és a Magyar Nagydíjat megelőző 10 futamból szerzett három győzelmével, és a további sok értékes helyezéssel, több mint 30 pontos előnye volt a második helyezett Webber előtt.

Az edzéseken Hamilton megfoghatatlan volt, és komoly előnnyel, több mint fél másodperccel verte a meglepetésre második Romain Grosjeant a Lotusban. A rajtnál Hamilton állva hagyta a mezőnyt, Grosjean komoly harcban volt Vettellel a második helyért, végül a bizonytalan német mellett még Button is elment. Az élen Hamilton és Grosjean folyamatosan leszakította a többieket, az első kerékcseréig Button már majdnem 10 másodperces hátrányba került. Hamilton előbb jött ki kereket cserélni, mint Grosjean, de a francia a gyors körei ellenére sem tudta megelőzni a brit bajnokot.

A második kerékcseréig sem változott a helyzet, Grosjean folyamatosan Hamilton nyakában lihegett, de előzési pozícióba nem került. A francia tehetség lotusos csapattársa, az idényben Schumachernél jóval sikeresebb visszatérést produkáló Kimi Raikkönen az első kerékcseréknél átlépte Alonsót, és már az ötödik helyen autózott. Az eltolt kerékcserés taktikáját kihasználva, a második kerékcserék során Kimi komoly tempót diktált, és a saját boxkiállását letudva épp csapattársa mellé érkezett vissza a boxból, és sikeresen meg is előzte a franciát. Ezzel Hamilton mögé került, és a tempója egyértelműen jobb volt, mint a britté.

A következő 23 körben hiába érte utol, és szorongatta Raikkönen Hamiltont, előzni már nem tudott, így is fényes sikert ért el a győztes Lewis Hamilton mögött második és harmadik helyen célba érkező mindkét Lotus, és csak a pálya adottságai miatt nem szerezhettek kettős győzelmet.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!