Sportvilág

2015.05.28. 13:59

FIFA: dagad a futballbotrány

Szerdán amerikai vádirat alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 9 magasrangú vezetőjét (köztük a két jelenlegi alelnököt), és öt sportmarketing-vezetőt vádoltak meg korrupcióval.

A dokumentumban az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. Az ügyben történt zürichi letartóztatások kapcsán a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság rendezésének odaítélése kapcsán, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával.

Csütörtökön sok és többféle reakció látott napvilágot. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az Egyesült Államokat támadta amiatt, hogy saját törvényeit akarja a világ más részére kényszeríteni. David Cameron brit miniszterelnök viszont lemondásra szólította fel a FIFA elnökét, Sepp Blattert. A Financial Times című brit lap kommentárjában üdvözölte, hogy „végre valaki elszámoltatja a világ futball-szervezetét". Blatter azt mondta: áll a vizsgálat elébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!