Sportvilág

2012.11.03. 12:44

Vízilabda Világliga: győzelem és búcsú

Székesfehérvár - Sikeresen folytatta szereplését a Világligában az átalakított és megfiatalított magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a románok elleni, szerdai, 12-9-es nagyváradi diadal után a világbajnok, olimpiai ezüstérmes olasz nemzeti együttest is legyőzte szombaton Székesfehérvárott.

MTI

Világliga, C csoport, 2. forduló:
Magyarország-Olaszország 6-5 (3-3, 1-0, 2-1, 0-1) 
-------------------------------------------------
góldobók: Varga Dénes 2, Hárai, Szivós, Varga Dániel, Hosnyánszky 1-1, illetve Gallo 3, Rizzo, Baraldi 1-1

A mérkőzés előtt búcsúztatták el a csapataival 1997 óta három olimpiát, amellett világ- és Európa-bajnokságot is nyert Kemény Dénest, aki december végéig tölti be a szövetségi kapitányi posztot; a két Vl-meccsre Benedek Tibor kapott megbízást a nemzeti együttes irányítására. 
   


Nagy Viktor két jó védésével indult az összecsapás, majd kölcsönösen hatástalan megoldásokat követően két akciógóllal elhúzott a vendégalakulat. Varga Dénes bravúros duplájával lett 2-2, majd az újabb talján találatra a center Hárai Balázs válaszolt remek húzással (3-3).
  
A második játékrészben aztán sokáig nem változott az állás, mígnem Szivós Márton távoli bombája célt ért (4-3). Az újabb magyar emberelőnyökből azonban nem lett gól, de rosszul sáfárkodtak a fórok kínálta eséllyel az olaszok is.
   
Változást a harmadik negyed eleje hozott, amikor is a hat az öt elleni játékban a vendéggárda eredményes tudott lenni (4-4). Ám nem sokáig maradt a döntetlen: előnyből az idősebbik Varga fivér, Dániel pattintott a jobb alsó sarokba (5-4), kevéssel az utolsó szünet előtt pedig Hosnyánszky Norbert hatalmas lökete landolt a kapuban (6-4).
   
A kiváló védekezést a befejező nyolc percben is folytatta a magyar csapat, a sokadik emberelőnyüket aztán csak kihasználták az olaszok (6-5), egyenlíteni azonban már nem tudtak. 


Benedek Tibor megbízott szövetségi kapitány:
    
"Nagyon nehéz meccs volt, 0-2-nél kicsit meg is ijedtem, de bíztam a csapatban. Az ideges kezdés után éles helyzetben is előjött és működött, amit előzetesen megbeszéltünk, s a fiúk nagy akarással fordítottak az olimpiai ezüstérmes ellen. A rengeteg kiállítást is jól elviseltük, az olaszok lelkes és harcos játékunkkkal nem tudtak mit kezdeni." 

 


   
Ez volt a két válogatott 139. hivatalos mérkőzése, amelyen - 16 döntetlen és 39 vereség után - a 84. magyar győzelem született meg.    
    
A Világliga e csoportjának tagja még az orosz csapat, amellyel első ízben január 30-án találkozik a magyar nemzeti együttes. A négyesből csak egy válogatott jut tovább.

Ezek is érdekelhetik