Sportvilág

2011.08.10. 17:20

A FIFA örökre eltiltott három magyar bírót

Hat bírót, köztük három magyart örökre eltiltott minden futballal kapcsolatos tevékenységtől a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága szerdai ülésén.

MTI

Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre február 9-én az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, a törökországi Antalyában. A bundagyanús találkozó 2-2-es döntetlennel zárult, s valamennyi gól 11-esből született.

A FIFA testülete ugyanilyen büntetéssel sújtott három bosnyák bírót, akik ugyanazon a napon a Lettország-Bolívia barátságos mérkőzésen működtek közre szintén Antalyában, s ugyancsak valamennyi gól büntetőből esett a 2-1-es lett siker alkalmával.

A magyar bírói hármas engedélyét a hazai szövetség a történtek után azonnali hatállyal felfüggesztette. Itthon mindhárman a BLSZ égisze alatt a Budapest-bajnokságban és az NB III-ban vezettek mérkőzéseket, azaz nem lettek volna jogosultak A-válogatott meccsen közreműködni.

Június 29-én a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hét embert őrizetbe vettek a bundabotrány magyarországi vonatkozásában, köztük Lengyel Kolost, Selmeczi Krisztiánt és Csák Jánost. Közülük utóbbi kettő előzetes letartóztatását - a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt - a Pesti Központi Kerületi Bíróság október 30-ig meghosszabbította. Lengyel Kolos esetében az előzetes letartóztatást megszüntette a bíróság, és vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Azzal gyanúsítják őket, hogy egy nemzetközi, távol-keleti központból kiinduló szervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert.

Ezek is érdekelhetik