Sportvilág

2011.07.24. 13:00

Pannon Maraton: a kerékpárosoknak az esővel is meg kellett küzdeniük

A korábbi években megszokott 4-500 fő helyett idén csupán 126 személy vett részt a nyolcadik alkalommal megtartott Pannon Maraton kerékpáros versenyen. A szerényebb érdeklődést a kellemetlen időjárásnak tudják be a szervezők.

Gyuricza Ferenc

A Pannon Maraton a határ menti régió egyik legnagyobb és legtöbb résztvevőt vonzó kerékpáros versenye, amelynek 102 kilométer hosszú főtávja három országot érint. Emellett arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a szabadidős sportban kevésbé jártasak 50, illetve 15 kilométeres közép- vagy rövidtávon próbálják ki magukat, de a terepkerékpáros szerelmeseit is várta egy speciális erdei pálya. A házigazda szerepét felváltva látja el Szlovénia, Magyarország és Horvátország, ez évben a feladat utóbbi államnak jutott.


A horvát rendezők idén megváltoztatták a rajt helyszínét – a muraszentmártoni sporttelep helyett ezúttal a körülbelül öt kilométernyi távolságban lévő fürdő elől rajtolhatott el a mezőny. A szakadó esőben nekiindult kerékpárosokra már a táv elején kanyarokkal és emelkedőkkel teli út várt, így mire Muraszentmárton központjába értek, alaposan szétszóródott a mezőny.

A leghosszabb távon indulók a horvát településnél egy hídon keresztül tekertek át Szlovéniába, majd onnan a rédicsi határmetszési pontot érintve haladtak tovább Lenti, illetve a kisvárost érintve Tornyiszentmiklós felé. Ezt ismét szlovén terület követte, majd Muraszerdahelyen át jutottak vissza Horvátországba. Az 55 kilométeres verseny horvát és szlovén területen, a rövid táv és a terepkerékpáros verseny pedig Toplice Sveti Martin térségében zajlott.

- Az idei versenyen annak ellenére is csak 126 fő vett részt, hogy már az előzetes nevezések száma meghaladta a kétszázat - mondta Csuka Zoltán, a társrendezői feladatokat ellátó lenti Mocorgók az Egészségért és a Környezetért Egyesület alelnöke. - A kellemetlen időjárás miatt sokan visszamondták, akadtak olyanok, akik el sem jöttek, de az is előfordult, hogy a helyszínen döntöttek úgy, hogy mégsem indulnak el. Általános tapasztalat, hogy amennyiben a versenyt megelőző két napban esik az eső, akkor a kerékpárosok egy része visszalép.

A 102 kilométeres versenyen így 60 fő, a középső távon 40 fő indult. A családi kerékpározásnak szánt rövid távnak ezúttal csak 5 személy vágott neki, míg a terepkerékpározás 21 főt vonzott.

A nevezők között körülbelül húsz magyarországi versenyző akadt, Lentiből, Zalaegerszegről és Veszprém megyéből, de indultak muravidéki magyarok is, a legidősebb résztvevő egy hetven év feletti lendvai férfi volt.

A magyarok közül a lenti Kovács Erik érte el a legjobb eredményt, a 102 kilométer megtételére vállalkozó fiatal sportoló a táv felénél még a harmadik helyen állt, végül azonban a hatodik helyen ért célba.

- Annak ellenére, hogy gyakorlatilag végig felhőszakadásban kellett kerékpároznunk, nagyon jól éreztem magam - mondta a műtétje miatt egy teljes évet kihagyni kényszerült, ezért gyakorlatilag komolyabb felkészülés nélkül versenyző magyar kerékpáros. - Az eső külön kihívást jelentett, de egyben nagy élmény is volt. Ketten már rögtön az elején nagyon megléptek a mezőnytől, én egy 4 fős bolyban haladtam, egymást húztuk, segítettük. A verseny legvégén több egymást követő 12 százalékos emelkedőt kellett leküzdeni, ahol nekem mind a két lábam begörcsölt, így értem be végül a hatodik helyen, ami a körülményeket tekintve nagyszerű eredmény számomra.


A versenyen részt vevők közül az eső miatt többen is balesetet szenvedtek. Egy kerékpáros rögtön a startot követően bukott, egy másik biciklist pedig Muraszentmárton belterületén egy kutya ijesztett meg. A férfi hirtelen megfékezte biciklijét, mely a vizes burkolaton megcsúszott. Utóbbi sportoló nem is tudta folytatni a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!