JEGYZET

2018.05.15. 06:30

Folyó ügyek

Ballai Attila

Infarktusos végjátékkal zárult a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi, budapesti döntője, még annak is fennállt a veszélye, hogy a győriek csapatorvosához, Balogh Péterhez kell mentőt hívni, olyan heveny kedélyhullámzásokkal követte a meccs fordulatait. Kiss Éva azonban a hosszabbítás utolsó másodperceiben roppant hatásos, preventív gyógymódot alkalmazott: 27–26-os vezetésnél kivédte a Vardar Szkopje, jelesül Andrea Čanađija ajtó-ablak ziccerét. A Győri Audi ETO KC így sérülésektől tizedelt keretével is megvédte büszke címét, az ötödik BL Final Fourban harmadik diadalát aratta.

A szívek és a lelkek érthetően túlcsordultak a döntőt követően, csakúgy, mint a budapesti, győri kocsmák söröskriglijei, ezért egy nap múltával inkább vegyük elő a józan eszünket. Érdemes néhány gondolatot szentelni ugyanis annak, hogy az öt legutóbbi BL-kiírásban háromszor a Győr, egyszer-egyszer a montenegrói Budućnost Podgorica és a román CSM București vitte haza a trófeát, ami így mindannyiszor az egykori vasfüggöny keleti oldalán maradt. Még aszimmetrikusabb a kép, ha lajstromozzuk az öt négyes torna eddigi húsz résztvevőjét: 5 Vardar Szkopje, 4-4 Győr és Budućnost, 3 CSM București, 1-1 Rosztov-Don, Volgograd, Midtjylland, Larvik. Azaz Közép- és Kelet-Európa 18 kvótát vitt el, kettőt hagyva északnak, egyet sem nyugatnak. Természetesen nem azért, mert Skandináviában, Franciaországban vagy Hollandiában a hölgyek elfelejtettek kézilabdázni, hanem mert ott nincs pénz ilyen szintű egyletek fenntartására. Illetve az még lenne, a szándék hiányzik.

Nem úgy, mint mifelénk.

A négy idei BL-finalista puszta neve is beszédes: a Győri Audi ETO azt mutatja, a megyeszékhely és az autóipar óriása áll a csapat mögött,

a bukarestieknél a CSM rövidítés annyit tesz, a település sportklubja, tehát – Budapest, figyelem! – a román főváros a gazda.

E két konstrukcióban van ráció, ha nem is kizárólag piaci alapú. A Vardar és a Don ellenben Szkopje és Rosztov folyójának a neve, ám az eurómilliók nem innen erednek; a pénz olyannyira nem gazdasági megfontolásból ömlik, hogy a tulajdonos még névszponzori jogával sem kíván élni. Sőt, a Szkopje orosz milliárdosa már semmivel sem, nyáron továbbáll, „kiapasztva” a Vardar egyetlen forrását. Arra intve a hasonló típusú sportvállalkozásokat, hogy ami könnyen jött, bizony könnyen megy.

Ebből adódóan, amit ma megnyerhetsz, ne halaszd holnapra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!