Sport

2017.08.25. 16:50

Sárkányrepülők szálltak fel Nagykanizsán

SPORTREPÜLÉS Nem is volt az olyan rég, mindössze 15 esztendeje, 2002-ben, hogy a dél-zalai város, mondhatni egymás sarkában, tehát a másikhoz képest néhány napra két Európa-bajnokságot is rendezhetett. Előbb a B-csoportos baseball kontinensviadal mezőnye költözött Kanizsára, majd az ultrakönnyű Európa-bajnokság keretein belül szálltak fel a sárkányrepülők a kiskanizsai reptérről szép sorjában.

Kühne László

Tulajdonképpen ezekben a napokban is ezt tapasztalhattuk Nagykanizsán, hiszen a sportrepülőtér a korábbihoz hasonló repülős Eb-nek adott otthont, jelenleg pedig a Naviga M-osztályos hajómodellező világbajnokság zajlik a Csónakázó-tónál.

Szóval 2002-t írtunk, amikor például a ZTE FC labdarúgói bajnoki címet szereztek, majd két hónapra rá a Bajnokok Ligájában még a Manchester Uniteddel is mérkőzhettek. Közben a kani-zsaiaknál azt a görög baseballválogatottat is láthatták jó néhányan, amely két évvel később még (vagy éppen már...) az athéni olimpián is indulhatott. De hogy érdemben is kapcsolódjunk az akkori eseményekhez...

- Nos, akkor még teljesen másképp mértük a repülők teljesítményét, hiszen a GPS-technológia, fogalmazzunk így, egyáltalán nem tartott még a csúcsra járatásánál - fogalmazott Ferinc Vince, a mostani, 14. Könnyűrepülő Európa-bajnokság verseny-igazgatója. - No, meg azt se felejtsük el, hogy teljesen más versenyzőként és egy Eb koordinátoraként közreműködni. Akkor anno én mint ultrakönnyű repülős, ha volt feladat, azt teljesítettem, majd következhetett a lazítás, ezúttal viszont egész nap a történések sodrában kellett hogy legyek és mindenről tudnom kellett.

S hogy mi nem változott?

- Például néhány náció képviselőinél a repülős Európa-bajnokság presztízse - folytatta Ferinc Vince. - Ne tudják meg, hogy a briteknél vagy éppen a cseheknél mit meg nem tesznek a bajnoki címért. Amúgy is más rangon kezelik például Csehországban a sportnak ezt a válfaját, mint például nálunk. Igen, tegyük hozzá, hogy ott az első helyezésekért komoly életjáradékot kapnak majd a versenyzők, vagyis egyáltalán nem mindegy számukra, miként is szerepelnek. Persze, szögezzük le, nagyon jó pilótáik is vannak, ahogy a britek mellett az oroszoknak és a lengyeleknek úgyszintén.

A könnyűrepülő Eb résztvevői már elhagyták a kanizsai légteret, s talán nem kell megint újabb 15 évet várni rájuk... Fotó: Szakony Attila

Az említett pilóták - természetesen a magyarokkal együtt - az elmúlt két-három hétben igazi szárnyas életet csempésztek (nem csupán) a dél-zalai vidék légterébe.

- Egy dolog aggasztott picit, hogy milyen gyorsan elrohant ez az idő - sóhajtott Ferinc Vince. - Ugyanakkor esetemben ez az Eb nem most kezdődött, hiszen már tavaly októbertől ez járt a fejemben és a kollégáimmal onnantól fogva azon voltunk, hogy minden remekül működjön. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom, a nehézségek ellenére is sikerült bizonyítanunk.

Néhány kilométerrel arrébb pedig még most is folynak a csatározások, hiszen a nagykanizsai Csónakázó-tónál, pontosabban annak vizén a Naviga M-osztályos hajómodellező világbajnokságon zümmögnek a vízen száguldozó - mini - járgányok. Ahogy azt láthattuk, vannak hipertechnikával érkezett válogatottak, ha pedig netalántán belefeledkeztünk egy-egy kínai modellező edzésébe, konstatálhattuk, nincs olyan rezdülés, amelyre ne figyelnének.

- A gyorsasági pályán egyszerűen a vízfodrozódás erősségét is figyelték a távol-keleti srácok, azért is láthattuk, hogy jó néhányszor bebucskáztak a hajóik - mondta Lekszikov Zsolt, aki a vb koordinációs feladatait is ellátja amellett, hogy időnként még vízre is teszi hajóját a magyar válogatott színeiben. - Amúgy számos országból érkeztek bombaerős csapattal, vagyis az ügyességitől a gyorsasági szekcióig 19 kategóriában rengeteg szép eredményt láthatunk még a zárásig, bár ismét csak a kínaiakhoz térhetek vissza, akik már hat világcsúccsal büszkélkedhetnek.

Ahogy talán a fenti sorokból kiderülhetett, 2002 után 2017 nyara is emlékezetes lehet néhány (technikai sportos) résztvevő számára Nagykanizsa említése kapcsán. Csak az a fránya idő ne szaladna annyira...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!