Sport

2017.07.03. 18:02

Zalai sporthistória: Gellér Sándor 70 éves - Sportága korszakos egyénisége

NAGYKANIZSA Hétfőn ünnepelte hetvenedik születésnapját Gellér Sándor. A magyar kosárlabdasport korszakos egyéniségeként a ZTE első kosárlabda bajnokcsapatának edzője volt.

Gellér Sándor Püspökladányban született 1947. július 3-án. Édesapja az Aranycsapat kapusa volt, ő pedig ifi válogatott focistaként választotta a kosárlabdát. Egykori edzője Greminger János miatt hagyta ott a labdarúgást, aki azt mondta róla, hogy évszázadonként születik ilyen tehetséges kosaras. A hetvenes, nyolcvanas évek gyakorlatilag verhetetlen csapata a Budapesti Honvéd vezéregyéniségeként, egyedüliként a labdasportágakban, összesen tizenötször szerzett bajnoki címet játékosként, 113-szoros válogatott volt, egyszer pedig az év edzőjének is megválasztották.

1986-ban lett a ZTE edzője, egyből tökéletesen megérttette magát a játékosokkal, pedig nagyon keményen edzettek. Azt mondták, azt a munkát, amit akar, nem lehet elvégezni. Akkor beállt és végigcsinálta a tréningeket, csakhogy bizonyítsa: igen is elvégezhető.

Az első évben nagyon sok probléma volt, Bodrogi keze eltörött, Góczán súlyos térdsérülést szenvedett, s mindketten csak a bajnokság végére tudtak beszállni. Így is csak a későbbi bajnok Körmend tudta az együttest kiejteni. A következő idényben viszont már nagyon együtt volt a csapat, a kiváló játékosok csodálatos kollektív szellemben játszva felértek a csúcsra. A megye első kosárlabda bajnokcsapatát órákig ünnepelte a sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő nézősereg.

1988-ban mégis elváltak útjaik a klubbal, 1992-ben viszont újra hívták. De csak három hónapig tartott a második egerszegi edzősködés időszaka...

Gellér Sándor egy éppen tíz évvel ezelőtti fotón, amikor 60 éves lett, a németfalui ház tornácán Fotó: Zalai Hírlap archív

Később számos csapatnál dolgozott Gellér Sándor: Wels (Ausztria), Körmend, Kaposvár, Sopron, s egy ideig a Zala Volán és a MÁV NTE női együtteseit is irányította.

1992 óta Németfaluban él, feleségével a 203 szoros válogatott, olimpiai 4. kosárlabdázóval, Gulyás Ildikóval.

- Eufórikus hangulatban játszottuk minden hazai meccsünket, egymásra talált a megye, a város és a csapat. Fantasztikus érzés volt annak a csodálatos együttes edzőjének lenni. Sikerünk igazi csapatmunka volt, a játékosok és a stáb tagjai is mindent megtettek a sikerekért - emlékezett a bajnoki címre Gellér Sándor.

 

 

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!