Sport

2016.11.19. 19:10

A Szabadics házaspár futás közben új élményekkel gazdagodott New Yorkban

Zalakaros - A futás felszabadítja a testet és a szellemet. Szabadics Attilának és feleségének, Szabadicsné Madaras Katalinnak örömet jelent a mozgás. A középkorú házaspárnak a világ legnépszerűbb maratonján New Yorkban olyan élményben volt része, mely további kihívásokra sarkallja mindkettejüket.

Benedek Bálint

Szeretnék, ha példájukon keresztül minél többen átéreznék az egészséges életmód lényegét és a sport szeretetét. A Zalakarosi Futrinkák hobbifutókból álló csapata éppen ezt a célt szolgálja.

- A futóversenyek előtt a rajtban gyakran elérzékenyülök, ilyenkor hálát adok az égnek, hogy ott lehetek, az erőm és az egészségem megvan a táv teljesítéséhez - mesélte Szabadicsné Madaras Katalin. - Aztán a kilométerek „falása” közben újra elkap a sírás, ott valószínűleg azért, mert legyőztem egy nehezebb szakaszt. A célba érve pedig a siker íze miatt potyognak a könnyeim.

A zalakarosi házaspárt, Szabadicsné Madaras Katalint és Szabadics Attilát lányuk, Adrienn is elkísérte Amerikába. A sportos családban a feleség szerettette  meg férjével a futást, s most egy óriási álmuk vált valóra azzal, hogy teljesíthették a világ legnagyobb, 52 ezer résztvevőt felsorakoztató maratonját New Yorkban

A 49 éves hölgy fiatalkorában zenét tanult, így az aktív sportra nem volt ideje, tizenegy évvel ezelőtt kezdett el kocogni a teniszpálya körül, ahol fia, Roland, és férje, Attila teniszezett.

- A kellemes időtöltés mellett persze merő hiúságból is futottam, hogy véletlenül se legyek túlsúlyos, hiszen az idő múlásával rakódhattak volna rám pluszkilók - mesélte.

- Sokáig eszembe sem jutott versenyeken indulni, elsőként a barátnőmmel együtt futottuk le a Kis-Balaton-kör tíz kilométeres távját. Ez akkora élményt jelentett, hogy minden porcikámban azt éreztem, emelni kell a tétet.

Katalint a szabadban futás élménye kapcsolja ki igazán a hétköznapok körforgásából, úgy érzi, az agya ilyenkor kitisztul, s új, friss energiákkal töltődik fel a szervezete.

Egy álom vált valóra. Katalin és Attila a Brooklyn-hidat is megnézte

Erre a méltán különleges érzésre férje, Attila is felfigyelt, bár jó ideig hidegen hagyta a sportág. Előfordult, hogy nejét inkább görkorcsolyával a lábán kísérte el egy futóversenyre, olyannyira idegenkedett a kocogásnak még a gondolatától is.

- Aztán egyszer kíváncsiságból csatlakoztam hozzá, és valóban csodálatos élményt jelentett suhanni a levegőn - mosolygott Attila. - Hamar szenvedéllyé vált, s közös célokat tűztünk ki magunk elé. Indultunk az extra kihívást jelentő hagyományos Nagykanizsa és Zalakaros közötti, emelkedőkkel is tarkított viadalon. Nyaranta erdőben, aszfalton és salakos pályán, míg telente tornateremben, parketten gyakoroltunk.

Szabadicsék a világhálóról lesték el az edzésterveket, mielőtt neveztek volna az ország egyik leghíresebb, 42,2 kilométeres maratonjára Budapesten.

A sportolókkal foglalkozó orvosok szerint a futás feszültséget old, többnyire jobb kedvre hangolja az embereket. Ilyenkor az agyban sajátos anyag szabadul fel, működésbe lép az úgynevezett endogén opioid rendszer, mely fájdalomcsillapítóként funkcionál. Ha nagyobb mennyiséget futunk, derűssé válunk, megfeledkezünk arról, hogy a talpunk elzsibbadt.

Attila első maratoni távját mégis csalódásként élte meg. Teljesítette ugyan a fővárosi versenyt, de nem jelentett katartikus érzést, akkor megfogadta, hogy soha többet nem vág bele újabba. Azonban új lendületet adott a hobbifutó házaspárnak, amikor megismerték Molnár Tamás edzőt, aki komplett programot állított össze és tanácsokat adott ahhoz, miként kell tudatosan készülni a viadalokra, hogy az egészséges életmódot szolgálja, és felhőtlen örömet jelentsen akár negyven kilométer teljesítése is.

- A következő évben a fővárosban nemcsak nagy lendülettel, hanem mosolyogva futottam le a maratont, eltűntek a nehézségek, a holtpontot is sikerült ügyes erőnlét-beosztással legyőznöm - folytatta. - Közben megalakult a hobbifutókat tömörítő Zalakarosi Futrinkák társasága, akikkel egymást inspirálva tettük egyre magasabbra a lécet, a közös élményből pedig ismét erőt meríthettünk.

Az idei év sportszempontból érdekesen és mozgalmasan alakult a család számára, hiszen Attila a nyáron az extra terhelést jelentő Ironman versenyen is elindult. Ezen a viadalon az indulóknak 3,8 kilométer úszásban, 180 kilométer kerékpározásban, valamint 42,2 kilométer futásban kellett összemérniük tudásukat. Az 50 éves férfi a másokkal való versenyzés helyett sokkal inkább a teljesítésre koncentrált, s elégedetten zárt, hiszen erővel is nagyon jól bírta a kiképzést.

- Az eltökéltségünket látva a munkatársaimtól ajándékba kaptuk a New Yorkba szóló repülőjegyet s az indulási jogot a világ legnagyobb maratonján. Kipróbáltuk a bécsi, prágai és budapesti maratonokat, de a Nagy Almában futni, az felért egy álommal.

Olimpikonokat megillető hangulatos ünnepséggel köszöntötték Attilát és Katalint is New Yorkban

A Szabadics házaspár lányukkal, a 21 éves Adriennel együtt felkerekedett, hogy az éppen elnökválasztásra készülő metropoliszban az 52 ezer (!) nevezővel együtt teljesítse az öt kerületet érintő maratont. - Az óriási megnyitó felért egy olimpiai ünnepséggel, az induló nemzeteket egyenként bemutatták - mesélték. - Az 53 magyarnak is kijárt a tisztelet, hiszen elmondták, hogy az ország pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra, valamint nemzeti sportágunk a labdarúgás. Majd némi cigányzenei aláfestés kíséretében, nemzetiszínű zászlóinkat lobogtatva köszöntöttük a tapsoló közönséget.

A házaspár elmondta: az elnökválasztás miatt bevezetett terrorveszélyre hivatkozva a kordonok mellett extra rendőri biztosítást tapasztaltak. Kicsit akciófilmre hasonlított a rajt, ugyanis a felhőkarcolók tetejéről mesterlövészek pásztázták az utcákat, s állandóan három helikopter körözött a fejük felett.

- Stílusosan Frank Sinatra New York című dalára indították el több hullámban a futókat - mosolyogtak Szabadicsék. - Aznap mindenki jókedvű volt, érezhetően öröm járta át a szíveket. A futás közben tapsoltak, biztatták a versenyzőket, az egyik templom előtt például gospelkórus énekelt, míg egy vendéglátóhelynél kiváló rockbanda adott koncertet.

Attila elmondása szerint átadta magát az élménynek, s nem foglalkozott azzal, hogy milyen eredménnyel zár. Katalin azonban igyekezett koncentrálni, így az eddigi legjobb saját idejével, 4 óra 9 perccel ért be a Central Parkban felállított célba.

- A maratont követő napot maratonhétfőnek hívják. A The New York Times 22 oldalas mellékletben tudósít a versenyről. Ebben név szerint közli a mezőny első felében teljesítőket. Így mi, két zalai, név szerint szereplünk ebben a kiadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!