Sport

2016.08.07. 19:20

Muravidéki lovasok látványos versenye

Lendva - A hosszúfalusi Bíró József nyerte meg Rita nevű lovával a szombaton megrendezett Muravidéki Vágta nemzetiségi futamát.

Gyuricza Ferenc

A Muravidék most első alkalommal vett részt a Nemzeti Vágta előfutamaiban, s bár az előzetes nevezésekhez képest valamivel kevesebb lovas indult, így is tartalmas és remek szórakozást nyújtó prog-ramsorozatot sikerült a szervezőknek összeállítaniuk. Az egész napos rendezvény keretében az érdeklődőket számos kulturális és hagyományőrző bemutató várta, melyek egy része a lovas tradíciókhoz és a lovas életmódhoz kapcsolódott. A Muravidéki Vágta elődöntőit kora délután, magát a döntőt pedig a kora esti órákban rendezték meg.

Az előzetes nevezés alapján a nemzetiségi és a szlovén futamon is kilenc-kilenc lovas vett volna részt, sérülések miatt, és a különböző engedélyek hiányában végül előbbin csak heten, utóbbin pedig hatan indultak. A szlovén vágta nevezői közt voltak olyanok is, akik Délkelet-Szlovéniából, illetve Alsó-Stájerországból érkeztek, a nemzetiségi vágtán viszont kizárólag a nemzetiségileg vegyesen lakott térség lovasai vehettek részt.

- A Muravidéki Vágta ötlete tavaly merült fel bennünk, amikor a Magyar Vágta budapesti döntőjében, a nemzetközi futamban egy petesházi lovas, Grebenjak Matej negyedik lett - mondta a társzervező Lendvai Lóbarátok Egyesülete elnöke, Horváth József, aki maga is indult a versenyen. - Ez az eredmény annyira felcsigázta az érdeklődésünket, hogy egy szlovéniai előfutam megrendezéséről döntöttünk, amihez a Nemzeti Vágta szervezőit is megnyertük. A futam, a többi nemzetiségi versenyhez illeszkedve, a Muravidéki Vágta nevet kapta.

Az óriási érdeklődés mellett megrendezett szlovén futamot egy profi lovas, Kolaric Teodor nyerte meg, így szeptember közepén ő képviselheti majd Szlovéniát a Nemzeti Vágta Budapesten megrendezendő nemzetközi futamán.

A nemzetiségi futam indulói egy-egy magyarlakta muravidéki település küldöttjeiként álltak rajthoz. A győztes a Hosszúfalu képviseletében versenyző Bíró József lett, aki Rita nevű lovával indult. Második lett a Petesháza nevében indult Horváth József, míg a harmadik helyen Völgyifalu versenyzője, Sós Sebastian végzett. A Nemzeti Vágtán rajtuk kívül részt vehet még Göntér Sándor is, aki a Muravidéki Vágtának helyet adó Lendva város képviselőjeként az eredménytől függetlenül, automatikusan kvalifikálta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!