Sport

2016.08.01. 14:38

Kezei közé kapta a válogatottat - A Nagykanizsai Olajbányásztól indult masszőr ma már a magyar csapat fizioterapeutája

Nagykanizsa – Miközben az Eb alatt idehaza mindenki a válogatott focistákat éltette, addig Dzsudzsák, Szalai, Király és a többiek őt köszöntötték tortával. A nagykanizsai születésű Végh Barnabás a csapat fizioterapeutájaként az egész kontinensviadalt testközelből látta.

Pásztor András

A kanizsai születésű Végh Barnabást (középen) a csapat tortával köszöntötte születésnapján, ami éppen az Európa-bajnokság idejére esett. A fizioterapeutának Bernd Storck szövetségi kapitány (balról) és Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is gratulált

Csak kevesen mondhatják el magukról, hogy az Európa- bajnokság ideje alatt a magyar labdarúgó-válogatott kispadján ültek. Végh Barnabás az osztrákok és az izlandiak elleni mérkőzést is közvetlen közelről izgulhatta végig, míg a portugálok és a belgák elleni derbit a lelátóról követte nyomon. Ám még mielőtt szó esik a kulisszatitkokról, kitérünk arra is, hogy a kanizsai születésű fiatalember miként került a válogatott szakmai stábjához.

– A labdarúgáshoz Keszei Ferenc edzőnek köszönhetően kerültem közel, ő volt az, aki 1994-ben a Nagykanizsai Olajbányászhoz hívott csapatmasszőrnek – elevenítette fel a kezdeteket Végh Barnabás. – A következő évben a mester Siófokon folytatta a munkát és engem is elhívott, ahol négy csodálatos évet töltöttem. Ezután Garami József invitálására Győrbe tettem át a székhelyemet, ahol 16 éven át dolgoztam a focicsapattal. A klub – az ismert körülmények miatt – pár éve szétesett, így azóta magánpraxist alakítottam ki a városban. Amikor aztán 2014-ben Pintér Attila lett a szövetségi kapitány, felkért, hogy csatlakozzak a válogatott egészségügyi stábjához, s azóta a körön belül vagyok.

A magyar labdarúgó-válogatott egészségügyi stábja: Halmai Tamás fizioterapeuta (balról), Végh Barnabás fizioterapeuta, Dr. Pánics Gergő csapatorvos, Fehér József fizioterapeuta, és Dr. Pák Péter csapatorvos

A magyar labdarúgó-válogatott szakmai stábja egyébként közel akkora létszámmal bír, mint maga a keret. Bernd Storck szövetségi kapitány munkáját Szélesi Zoltán és Andreas Möller segíti, ezenkívül két erőnléti, egy kapusedző, egy videóelemző szakember, két orvos, négy fizioterapeuta, a szertáros és a válogatott menedzser alkotja a csapatot.

– Mindenkinek megvan a maga feladata, amit maximális odaadással végez – folytatta Barnabás, aki elárulta: a válogatottnál a rend és a fegyelem az elsődleges, a szövetségi kapitány, ha akarná sem tudná meghazudtolni német mivoltát. – Sokaknak talán meglepő, de ha egy labdarúgó bejön hozzám masszázsra, nem használhatja a telefonját, nem internetezhet, kizárólag a pihenésre, az ellazulásra koncentrálhat. A mester ugyanis amondó: mindennek megvan a maga ideje, a munkának, a pihenésnek és a szórakozásnak is.

Családi napon Marseilleben. A közös fotó a meccs után készült Judittal, a feleséggel és a gyerekekkel, Zsomborral és Zorkával

– Hogy mi a fizioterapeuta feladata? – kérdezett vissza Barnabás. – Az Eb előtti négyhetes felkészülés során a mi feladatunk az edzések előtti és utáni lazító, illetve frissítő masszázsok elvégzése volt, valamint a kisebb sérüléseket, izomhúzódásokat, rándulásokat kezeltük. Emellett – az orvosi stábbal közösen – a komolyabb sérüléseket is próbáltunk helyrehozni, szerencsére csak Elek Ákos részleges belső térdszalag szakadásával kellett foglalkoznunk, amit végül sikerült helyrehozni a kontinensviadalig. – A mérkőzéseken kicsit más a helyzet, ha a pályán komoly baj történik, mi is tehetetlenek vagyunk, ám a kisebb zúzódásokat, ficamokat képesek vagyunk kezelni. A fagyasztóspray ilyenkor minden fájdalomra gyógyír. Lefújjuk vele a sérült testrészt, majd 20 másodperces kompressziós nyomást fejtünk ki a sérült testrészen. Ugyan nem egy precíziós eljárás, de arra tökéletes, hogy a labdarúgó a mérkőzés végéig bírja a strapát.

Amúgy a fagyasztóspray és a „kézrátétel” mellett más eszközöket is tud használni a magyar válogatott egészségügyi csapata. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor elmondható, a legkomolyabb gépek, berendezések, eszközök állnak rendelkezésre.

– Az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen átmentem a német válogatott egészségügyi stábjához és mikor körbenéztem meg kellett állapítanom, hogy nem volt náluk olyan, ami nálunk ne lett volna – mondta büszkén Barnabás, aki saját munkája mellett, némi plusz feladatot is örömmel vállalt a válogatottért. – Minden mérkőzés előtt segítek a szertárosnak kikészíteni a srácok mezeit, felszereléseit. De nem ám csak úgy, hányaveti módon. Élére hajtogatom a mezeket, a nadrágokat, még arra is odafigyelek, hogy a vállfák egyirányba mutassanak.

Végh Barnabás egy dedikált mezt is kapott a csapattól születésnapjára. A felsőt Dzsudzsák Balázs vitte körbe aláíratni a csapattal

A fentiekből kitűnik, hogy Végh Barnabás – azontúl, hogy a csapat egyik fizioterapeutája – a focit is imádja. Az osztrákok elleni mérkőzésen kétszer is kiszakadt belőle a szurkoló, együtt ugrált a játékosokkal és emelte magasba a kezét Szalai és Stieber találatánál.

– Amíg élek, nem felejtem el azt a hatalmas örömöt, felszabadultságot, amit Ádi gólja jelentett – mesélte Barnabás. – Persze azt sem, ahogy a magyar szurkolók ünnepelték a csapatot, az egész mérkőzés alatt futkosott a hátamon a hideg. A csapat ezúttal tényleg egyben volt, nem mondta senki, de valahogy mindenki érezte, hogy nagy meglepetéseket tudunk okozni ezen a tornán. A portugálok ellen is győzelemre játszottak a fiúk, jóllehet az ellenfél kicsit lebecsülte a mieinket, de emiatt majdnem megégették magukat. Egyébként Cristiano Ronaldo nagyon korrektül viselkedett a meccs végén, külön is gratulált Dzsudzsáknak, és Király Gábornak a mezét is odaadta. Mikor pedig kiderült, hogy az egyik masszőr kollégám is szeretett volna egy mezt Ronaldotól, ő bement az öltözőbe és hozott neki.

A magyar válogatott fizioterapeutája a belgák ellen elvesztett nyolcaddöntőről is mesélt. Mint elmondta: a srácok vigasztalhatatlanok voltak, többen közülük könnybe lábadt szemmel bámultak maguk elé. A szövetségi kapitány viszont megdicsérte a fiúkat, ahogy szokta, ezúttal is a pozitívumokat emelte ki és azt, hogy ez a vereség nem valaminek a vége, sokkal inkább a kezdete.

– Úgy gondolom igaza van Bernd Storcknak, ez a mostani magyar válogatott szenzációsan jó társaság, szerintem megfelelő arányban vannak a csapatban rutinos öreg rókák és tehetséges fiatalok – vélekedett Barnabás, aki kiemelte: a kontinensviadalra való felkészülés és a torna ideje alatt sem hallott egyetlen rosszalló megjegyzést, a játékosok folyamatosan bíztatták egymást.

De hogy mennyire összetartó a csapat, azt Végh Barnabás a saját bőrén is tapasztalhatta.

– Úgy történt, hogy a születésnapom éppen az Európa-bajnokság idejére esett, így aztán a csapattól kaptam egy tortát és egy csomó jókívánságot – mesélte Barnabás, aki hozzátette: jólesett neki, hogy a srácok gondoltak rá. – Sokukkal szoros baráti viszonyt ápolok, de alapvetően a kezeim miatt kedvelnek a focisták – mondta nevetve, miközben hozzátette: Dzsudzsák Balázzsal foglalkozik a legtöbbet, a középpályást szinte kizárólag ő masszírozza, de Gera Zoltán, Priskin Tamás és Böde  Dániel is gyakran jön hozzá.

Végh Barnabás azt mondja, az Eb feledhetetlen élményt jelentett számára, ám egyáltalán nem lenne ellenére, ha két év múlva nyáron a világbajnokságon vehetne részt a magyar válogatottal együtt. Egy biztos, rajta nem fog múlni, amelyik focista ugyanis a kezei közé kerül, az frissen és energikusan indulhat csatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!