Sport

2016.07.19. 15:55

Kölcsönfegyverrel negyedik - Somogyi Péter számszeríjas Eb után tervezi a légpuskás jövőt

Zalaegerszeg - Somogyi Péter, a ZTE SKK puskás versenyzője szívesen kirándul a sportlövészeten belül más szakágba, így a számszeríjászat is a kedvencei közé tartozik. Legutóbb például az Európa-bajnokságon járt, és egy érmet sajnos otthagyott Svájcban...

Kerkai Attila

Svájc, azon belül is Zürich volt a házigazdája az idei kontinensvetélkedőnek, ahol a magyar válogatott tagjaként vett részt Somogyi Péter. Az egerszegi sportlövőnek korábban jutott már valamennyi medálból az Európa-bajnokságokon, világbajnokságon pedig egyszer ezüstérmes lett. Ezúttal nem sikerült dobogóra állni, de ennek is megvannak az okai, amit megosztott velünk is, amikor megkerestük.

- A számszeríjászat minden sportlövő egyik kedvence, hiszen fejleszti a lövészkészséget, s egy picivel nehezebb is, mint a többi szakág - kezdte ezzel Somogyi Péter, amikor az Eb-szerepléséről kérdeztük. - A ruha, a cipő, a lőállás, minden ugyanaz, csak a fegyver nem, s összességében minden sportlövő szívesen foglalkozik vele. Így volt ez az Eb-n is, hiszen sok olyan versenyzővel találkoztunk, aki egyébként a légfegyveres, vagy a robbanófegyveres szakágakban versenyez. Én egy kissé peches voltam ezen az Eb-n, ugyanis fegyverproblémáim miatt a 10 méteres számban ugyan döntőbe jutottam, de végül a 8. lettem. A 30 méteres számban így egy kölcsönfegyverrel indultam, sokáig vezettem is, de azért kijött, hogy nem tudtam gyakorolni előtte azzal az íjjal - az utolsó sorozatban lőttek le a dobogóról és lettem végül negyedik. A körülmények miatt mondom, hogy az egyik szemem sír, hiszen egy éremről maradtam le egy kicsivel, a másik viszont nevet, mert egy nehéz versenyen tudtam a maximum körül teljesíteni.

Somogyi Péter összpontosít a lőállásban a győri Európa-bajnokságon. Továbbra is a légfegyveres szakágra helyezi a hangsúlyt, azon van, hogy megőrizze válogatottságát. Fotó: Szabó Tímea

Beszélgetésünk másik apropóját az adta, hogy a ZTE SKK-ról is szót váltsunk, hiszen a klub az év elejétől aktív versenytevékenységet folytat. Somogyi Péter pedig versenyzője, egyik alapítója és alelnöke is a klubnak.

- Sok minden történt velünk már ebben az évben, hiszen sok versenyen jártak sportolóink - hallottuk tőle. - Kurucz Levente egy nagyon tehetséges fiatal lövészünk, aki minden versenyét megnyerte amin indult, csak egyet nem, az országos bajnokságot, amin második lett. De mondhatom, óriási fejlődésen ment át a 14 éves fiatal, aki előtt nagyon szép jövő áll. A PLE Zalaegerszegtől az év elején hozzánk került Havasi Ferenc megnyerte az országios bajnokságot, csapatban pedig Varga Gáborral és Illés Zoltánnal második helyen végeztek. Jómagam, a hazai versenyek mellett a szlovén ligát nyertem meg egyéniben és az év eleji győri légfegyveres Európa-bajnokságon válogatott lehettem.

A klub tervei között pedig immár az utánpótlás fejlesztése áll, amit fontosnak tartott megemlíteni Somogyi Péter. Azt mondja, sok fiataljuk van, velük kapcsolatban szeretnék elérni, hogy az ősz közepén már valemennyiük bekapcsolódjon valamely sorozatba az olimpiai versenyszámokban.

- A magyar szövetség a kiemelt klubok közé sorolt bennünket, ami fontos, hiszen támogatások terén ez sokat jelent - folytatta Somogyi Péter. - Mindez lőszer támogatásban jelentkezik, továbbá két olyan légpuska is hozzánk került, ami főleg a fiatalok fejlődése szempontjából fontos. Ezek persze olyan eszközök, amelyek speciálisak. Ami engem illett, kimaradt egy vagy két év, de most újra visszakerültem a válogatottba, és szeretném megszilárdítani a helyemet. Így a tavaszi Európa-bajnoki csapatban újra ott szeretnék lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!