Sport

2016.06.23. 17:39

Az eufória csodás érzése: Gellei Imre, Péter Zoltán és Kocsárdi Gergely az eddigi Eb-szereplésről

Zalaegerszeg/Lyon - Csodálatos, fantasztikus... - és még lehetne sorolni a jelzőket, mert ilyen napokat él át most a magyar futball, amiből senki nem tud és nem is akar kimaradni. A magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése elképesztő, így értékeli ezt Gellei Imre, Péter Zoltán, valamint Kocsárdi Gergely is, akiket itthon, illetve az Eb helyszínén kérdeztünk.

Kerkai Attila

Kezdjük Gellei Imre volt szövetségi kapitánnyal, az MLSZ szakmai bizottságának elnökével, a ZTE korábbi szakvezetőjével. Annál is inkább, mert ő jelenleg is Franciaországban tartózkodik és megy tovább. Vasárnap, Toulouse-ban is ott lesz a Magyarország-Belgium nyolcaddöntőn.

- A családdal és egy baráti társasággal vagyunk úton két autóval, ami számunkra most az El Caminóval vetekszik - válaszolta csütörtöki hívásunkra a ma is Keszthelyen élő szakember. - Ihletett állapotban játszik a válogatott, óriási élmény ez az országnak és a futballunknak is. Egyenrangúnak érezhetjük magunkat mindenkivel. Húsz-harminc ezren vannak itt szurkolóink, az együvé tartozás élménye pedig felemelő. Külön dicséret jár Bernd Storck szövetségi kapitánynak, aki fantasztikusan rakta össze a válogatottat. De jól jött a norvégok elleni két Eb-pótselejtező: akkor álltunk talpra és a magunk erejéből léptünk tovább. Mindenkit meggyőzött a válogatott arról, hogy létjogosultsága van az Eb-n. Itt Franciaországban pedig láthatjuk, hogy szervezetten, taktikusan játszik a csapat, ami a szakvezetés érdeme. Tökéletes az összhang a csapatrészek között, Király Gábor és Gera Zoltán, akik már az én kapitánykodásom alatt is játszottak, akik igazi vezérek.


Bese Barnabás (balról) és a portugál Eliseu a két csapat szerdai mérkőzésén
MTI Fotó

S hogy meddig juthatunk?

- Sokáig... - hangzott azonnal Gellei Imre válasza. - Ott a példa korábbról. A dánok, akik a strandról érkeztek, vagy a görögök, akik a semmiből lettek Európa-bajnokok. Lehet, hogy nem jutunk el eddig, de mindenki teszi a dolgát és mindenki extázisban van, fantasztikus a hangulat. Idegenek állítanak meg bennünket itt kint, hogy a csapatról beszéljünk. A csapatról!

Péter Zoltán, a ZTE korábbi, 28-szoros válogatott labdarúgója az utolsó mohikánok közé tartozott, akik még jártak világeseményen a labdarúgó-válogatottal. Éppen 30 éve, a mexikói vb-n és nagyon sokáig emlegettük ezt. Péter Zoltánnal is, aki korábban is már mondta: annak örülne, ha egyszer már nem őket emlegetnék, mint az utolsókat, akik kijutottak valahova.

- Hogyne örülnék ennek, hiszen végre a magyar csapat ott van egy nagy tornán - válaszolta Péter Zoltán, amikor az Eb-szerplés kapcsán megkerestük. - Az, hogy ilyen nagyszerűen szerepel együttesünk, ez köszönhető a német precizitásnak. Régen láttam ilyen jól futballozni a magyar válogatottat, s nem gondoltam volna, hogy az első helyen lépünk tovább ebből a csoportból. A labdarúgásban ma már nincsenek nagy különbségek, a kis országok is felfejlődtek, amire számos példát lehetne felhozni. Egy edzőnek itt nagy szerepe van, mert ma már tudományosan is fel tudják készíteni a csapatot. Ez a magyar együttes most folyamatosan formában van, mondjuk nem úgy, mint mi, '86-ban... Ezek szakmai kérdések, de persze játékosok is kellenek hozzá. Mi magyarok sokszor átesünk a ló túloldalára, egyszer túl nagy az önbizalom, máskor meg alig van. A magyar csapat mer játszani, akkor is, ha kevesebbet van nála a labda, mint történt a portugálok ellen. A belgák ellen fontos lesz a védekezés, az erőnléttel meg úgy látom, nem lesz gond.

Végül Kocsárdi Gergelyt, a ZTE FC klubigazgatóját kérdeztük, aki a nyitótalálkozón, Ausztria ellen ott volt Bordeaux-ban, de azóta már hazatért.

- Új élmények értek, hiszen odabent a stadionban is jó a hangulat, de el kell tölteni a városban a kezdést megelőző 5-6 órát, hogy még több impulzus érjen - hallottuk tőle. - Az, hogy a válogatott így szerepel, az még különlegesebb mindenki számára. Azt látom, hogy folyamatosan, még jobb játékot nyújtunk. Nőttek az esélyeink a belgák ellen, s noha erős a válogatottjuk, azért már velünk is számolniuk kell. Lőttünk három gólt a portugáloknak, ezért úgy gondolom, hogy a belgák ellen is szerzünk gólt. Nem merem kijelenteni, hogy továbbjutunk, de a Portugália ellen mutatott teljesítmény után kishitűnek sem szabad lenni. Ez az euforikus hangulat pedig engem is elgondolkoztatott, hogy nekivágjak-e vasárnapig a toulouse-i útnak...

Címkék#EURO-2016

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!