Sport

2016.04.19. 16:27

Az Aquaprofit-NTSK történelmet írt és Belgrádra tekint...

Nagykanizsa/Zalaegerszeg - Zsinórban nyolcadik, összességében már kilencedik aranyérmét szerezte a sakk csapat NB I-ben az Aquaprofit-Nagykanizsai TSK együttese, mely 11,5 pontot vert végül a második helyezett ASE Paks csapatára a tabellán. A Z. Csuti-Hydrocomp SK az ötödik helyen végzett.

Kerkai Attila

- Történelmet írt azzal a klub, hogy az NB I-es bajnoki cím mellett a kettes számú egységünk az NB I B Charousek-csoportjának az elsőségét is megszerezte - kezdte Papp Nándor, a kanizsaiak csapatvezetője két nappal az ünneplés után, aki a második legénységnél még játékosként is bizonyíthatott fordulóról fordulóra. - Jól sikerültek az igazolásainak, s akik most kerültek hozzánkm ők is úgy érezték magukat nálunk, mintha már sok éve ehhez a csapathoz tartoznának. Azt is tegyük hozzá, hogy a játékoslétszámból fakadóan úgymond a kispadunk is hosszabb lett. Ráadásul külföldieket sem kellett annyiszor hívnunk ezúttal, mindössze kilenc meccsen ültek ők asztalhoz. Ezért nem hiszem, hogy azzal vádolhatnának minket, hogy sok idegenlégiósunk van.

- Nem volt ez a bajnokság egy kicsit lefutott?

- Ezt határozottan cáfolom, hiszen az ötödik fordulóig a Paks nagyon jött velünk, akkor azonban a Kőbánya elleni 11-1-es sikerünk elbizonytalanította őket. A záró dupla forduló viszont már tényleg olyan volt, hogy annak keretében nyugodtan játszhattunk.

- Ha már említett egy konkrét fordulópontot eredménnyel, kiket tudna egyénileg kiemelni?

-A hozzánk visszatérő Medvegy Zoltán szenzációs volt, hiszen 8 pontból 7,5-et megszerzett, ahogy 65 évesen Ribli Zoltán is brillírozott sokszor. Ő öt forduló alatt is hozni tudta azt, hogy a meccs során elsőként állhatott fel győzelemmel az asztaltól. Aztán említhetném Bánusz Tamást is, aki szintén nyolc meccséből hét pontot produkált, a 108 partinkból pedig összesen mindössze négyet buktunk el. Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni, szenzációs eredménysor.

Az Aquaprofit-Nagykanizsai TSK 2015/16-os bajnokcsapata az eredményhirdetés után. Hátsó sor (balról): Kassai Zoltán vezetőségi tag, Takács Zoltán elnök-helyettes, Balogh Csaba, Arkadij Naiditsch, Gledura Benjámin, Bánusz Tamás, Kántor Gergely. Első sor (balról): Medvegy Zoltán, Aczél Gergely, Gara Tícia, Nádasi Tamás az Aquaprofit-NTSK elnöke, Pintér József, Ribli Zoltán, Erdős Viktor, Prohászka Péter

- Hogyan tovább szakmai téren, milyen kihívásaik lehetnek még?

- Szeretnénk ezt a csapatot együtt tartani. Ami nagy vágyam személy szerint nekem is, és ezúttal mintha elnökünk, Nádasi Tamás is hajlana rá, hogy hosszú idő után ismét induljunk a „sakk BEK-ben”, vagyis a bajnokságot nyert csapatok Európa Kupájában, amit Belgrádban rendeznek. Most együtt van egy olyan mag együttesünkben, melyre lehetne alapozni a jelentős erőfelmérőn is. Meglátjuk, egyelőre viszont roppant boldogok vagyunk, örülünk a bajnoki címünknek.

A Z. Csuti-Hydrocomp SK a most zárult bajnokságban újoncként szerepelt, de persze egy hatszoros bajnokról van szó. Az egerszegiek az ötödik helyen zártak, amivel Horváth Tamás szakmai vezető is elégedett.

- A jelenlegi kerettel szezon előtt a bentmaradást céloztuk meg, ehhez képest az ötödik helyezésünk kifejezetten örömteli - értékelt a zárást követően Horváth Tamás. - Zömében magyar és saját nevelésű játékosokkal és csak két légióssal szerepelve ebben az erős mezőnyben nem lehet panaszunk.

Horváth Tamás egyénileg Vajda Levente és Czebe Attila nevét említette, akik jól teljesítettek, de ő maga is sok pluszt tett hozzá az eredményességhez. Kis szerencsével a 4. helyre léphetett volna a Csuti, de mint a szakmai vezető fogalmazott, ehhez mindenkinek most a maximumot kellett volna hoznia.

- A csapatbajnokságban vége, kezdődnek az egyéni versenyek, s ezeken is lesz feladat. Szeretnénk két-három olyan fiatalt felhozni, akikre belátható időn belül a felnőtt csapatunkban is számolhatunk. Az idei csapatbajnokságban sem véletlenül szerepeltettünk az ifjúsági táblán kizárólag saját nevelésű sakkozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!