Sport

2015.11.10. 16:01

Jussunk már ki végre ! - Csank János, Péter Zoltán, Lendvai Miklós és Nagy Norbert a válogatott esélyeiről

Zalaegerszeg - Harminc év után juthat ki ismét világversenyre a magyar labdarúgó-válogatott, mely 18 év után jutott el újra pótselejtezőig. A magyar–norvég párharc felvezetéseként a zalai futballélet szereplői közül négyet kértünk fel: osszák meg velünk érzéseiket, reményeiket a csütörtöki és a vasárnapi Eb-pótselejtezők kapcsán.

Kerkai Attila

Utolsó, 1997 őszi pótselejtezős „élményünk”, a gyászos 1-12-es összesítést hozó magyar–jugoszláv párharc idején Csank János volt válogatottunk szövetségi kapitánya, aki jelenleg a ZTE FC vezetőedzője. Nála avatottabb személy nincs a kérdés megválaszolására: össze lehet-e hasonlítani az akkori és a mostani szituációt?

– Semmiben nem lehet összehasonlítani a két pótselejtezőt – hangzott Csank János válasza. – Eleve mi másodikok voltunk a csoportban és a világ egyik legjobb válogatottjával kellett megmérkőznünk, s a jugoszlávok szerintem csak amiatt nem nyertek előtte Európa-bajnokságot, mert eltiltották őket. Világklasszis játékosok alkották azt a csapatot. Amikor kihúzták nekünk a jugókat mindenki elmondta, milyen nehéz lesz, de ahogy jött a mérkőzés ideje, mindenki elkezdett esélyt látni a továbbjutásra... Az akkori bukás alapvetően meghatározta a magyar labdarúgás későbbi éveit. Az a magyar válogatott egy épülőfélben lévő csapat volt, s ha mást kapunk a selejtezőben, sok minden másként alakulhatott volna. Ám a bukás után mennünk kellett nekünk, a szakmai stábnak és az MLSZ vezetésének is. Pedig nem volt rossz az a csapat, de idő kellett volna neki, hogy beérjen. A norvégok ellen most ötven-ötven százalék esélyt látok. Bernd Storck változtatott a stábja összetételén, ami sokkolónak tűnhet. Nem ismerem a viszonyokat,  ha nem működött az összhang, akkor jogos volt a lépése, de ezt csak ő tudhatja. Ami a meccseket illeti, nem mindegy, hogy taktikailag ki kapja el jobban a másikat, s az összeállításra is igaz ez, hogy ne legyen lyukas, s ott van a másik csapat is, amelyik szintén ki akar jutni az Eb-re. A norvég együttesben nincsenek most nagy sztárok, a topcsapatok második vonalába tenném őket, s ezen a szinten bárki ellen van esély, de ehhez nekünk a maximumot kell nyújtani. Csak az eredmény számít, nem kell szépen játszani, persze az a jó, amikor összejön mind a kettő. És még valami. A norvégok nem lesznek idegesek, ez nem jellemző rájuk, mert ha nem jutnak ki az Eb-re ugyanolyan emberek és futballisták maradnak, mint voltak korábban, ami azért nálunk évtizedek óta másként van...

Fehérben a jugoszláv csapat egyik sztárja, Dejan Szavicsevics az 1997-es pótselejtezőn. Körülötte három magyar játékos (balról): Lőrincz Emil (szintén volt ZTE-edző), Halmai Gábor és Bánfi János Fotó: rangado.hu

Péter Zoltán, a ZTE korábbi válogatott játékosa ott volt az utolsó világeseményen, ahová a magyra válogatott kijutott. Az 1986-os mexikói vb magyar szempontból hasonló mérföldkő, mint az 1997-es vb-pótselejtező a honi futball elmúlt három évtizedében.

– Nagyon szeretném, ha kijutna a magyar  válogatott, hiszen végre nem minket emlegetnének már, mint az utolsó csapatot, amely kijutott valamelyik világversenyre – mondta Péter Zoltán megkeresésünkre. – A gondot abban látom, hogy rengeteg játékos fordult meg a selejtezők során a magyar válogatottban, s nem emlékszem két egyforma összeállítású csapatra. A félelmem pedig ebben van, hogy nincs egy kiforrt együttesünk, de ezért lenne jó kijutni, hiszen akkor volna idő összehozni egy egységes csapatot. Az első norvégok elleni találkozó fontos lesz, hiszen az eredmény megadja majd a választ, hogy marad-e esélyünk a vasárnapi visszavágóra. Az biztos, hogy nagyon nehéz meccsek következnek, a norvégok ugyanúgy akarják a sikert. Aki szereti a magyar futballt és aki nem, szerintem már ők is úgy vannak vele: végre jussunk már ki valahova!

Lendvai Miklós, egykori válogatott játékos (annak idején éppen Csank János avatta fel), a ZTE korábbi labdarúgója, jelenleg a Hévíz vezetőedzője. Egykor például a válogatott kapusának, Király Gábornak is csapattársa volt címeres mezben.

– Én azért tartok ettől a mérkőzéstől, mert mindig, amikor ott álltunk a kapuban, elbuktuk a fontos mérkőzéseket – állapította meg Lendvai Miklós. – Amióra pedig a német haderő irányít, kicsit érthetetlen döntéseket is látok. Volt ennél erősebb magyar válogatott is az elmúlt években, amelyik nem jutott ki sehova, de nagyon kellene a magyar futballnak egy siker, hiszen nagy bajok vannak itthon. Annak örülök, hogy Király Gábor ott van a keretben, nála profibb és tisztességesebb játékossal sem külföldön, sem pedig idehaza nem találkoztam még. Az ő kisugárzása döntő tényező. A szakmai stábnak nagyon jól fel kell térképezzni a norvégokat, mert a taktikának óriási jelentőége lehet. Abban reménykedem, hogy csütörtöki találkozó elején nem esik majd gól, se magyar, se norvég, mert abból érzésem szerint mi jönnénk ki rosszabbul...

Végezetül, de nem utolsó sorban egy olyan labdarúgót szólítottunk meg a válogatott találkozói kapcsán, aki a magyar futball legnagyobb bázisát képviseli, vagyis az amatőröket. Nagy Norbert, a Femat–Csesztreg csapatának oszlopos tagja és a megyei futball egyik kiemelkedő játékosa is.

– A válogatott utolsó két mérkőzése nem sikerült jól a selejtező végén, sőt a Feröer elleni találkozón én is ott voltam a lelátón, ahol azért szerencsére nyertünk – mondta nagy Norbert. – Ma már nem vagyok gyerek, de szeretném, ha ott lehetnénk az Eb-n. A válogatott szereplése ugyanis mindenhol, minden szinten témát ad a sportág képviselőinek. Nagyon sokat lendítene a futballunkon, biztos vagyok benne, hogy a hazai bajnokik iránt is nagyobb lenne az érdeklődés, a fiataloknak pedig óriási motivációt adna. Ami pedig az esélyeket illeti, a norvégoknak véleményem szerint erősebb a keretük, s egy kétmeccses párharcban ez nekünk nagyobb esélyt ad, mintha csak egyszer találkoznánk velük. Gondolom, hogy nem esik majd sok gól, a norvégok sem nagyon termelték a találatokat a selejtezőben az élesebb meccseiken. A pótselejtező márpedig megint az lesz, hiszen a tét egyáltalán nem kicsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!