Sport

2015.11.14. 17:33

Gáll Tamás, az "igazolt hiányzó", a válogatottnál is aktív szerepet tölt be

Vasárnap este még csapata kispadján irányítja a ZTE NKK együttesét a PEAC-Pécs otthonában, hétfőn viszont már Miskolcon van „jelenése” Gáll Tamás vezetőedzőnek.

Kerkai Attila

Az egerszegi szakember ugyanis Stefan Svitek női szövetségi kapitány segítője, és válogatottunkra két Európa-bajnoki selejtező vár az elkövetkező két hétben. Gáll Tamással itthoni és válogatottbeli feladatairől beszélgettünk. Kerkai Attila Először is kezdjük azzal: Gáll Tamás „szép csendben" lett a női válogatott segítője, de mindezt kiérdemelte, hiszen együttesével, a ZTE NKK-val az elmúlt években szép sikereket ért el. Legalábbis olyanokat, hogy felfigyeltek a munkájára, így előbb Székely Norbert szövetségi kapitány hívta a válogatott szakmai stábjába, majd a szlovák Stefan Svitek is számított rá. Amikor pedig Sviteket újra a válogatott élére hívták, továbbra is Gáll Tamást jelölte egyik segítőjének. Eddig a keret és a szakmai stáb is talán ha egyszer találkozott, amikor kezdődtek a nyár eleji Eb-selejtezők, de most megváltozott a rendszer és szezon közben rendezik meg ezeket. – Jobb ez így, hiszen egy-egy mérkőzésre sokkal jobban rá lehet készülni. Év közben mindenki játékban van, most novemberben, majd februárban rendezik a csoportmérkőzéseket, aztán az utolsó kört jövő ilyenkor – mondta el az előttük álló feladatokról Gáll Tamás.

Gáll Tamás (balról) most már évek óta nemcsak a zalai csapatnál, hanem a válogatottaknál is szerepet vállal. Fotó: Pezzetta Umberto

A mieink Szlovákiával, Portugáliával és Izlanddal szerepelnek egy csoportban, most szombaton Izland lesz az első ellenfél Miskolcon, majd 25-én Portugáliába utazik együttesünk az első két játéknapon. Aztán megint mindenki visszatér a saját csapatához, a következő selejtezőkig. – Téved, aki azt hiszi, hogy a válogatottbeli munka kizárólag a közös gyakorlásokra korlátozódik – folytatta Gáll Tamás. – Folyamatosan tartjuk a kapitánnyal a kapcsolatot és a játékosokkal, illetve edzőikkel, vezetőikkel, hiszen én Magyarországon dolgozom, Svitek kapitány pedig eddig Lengyelországban volt, most viszont Szlovákiában. Nem lehet mindenért őt hívni, így sokszor rám hárul más teendő is, de ezt egyáltalán nem bánom. Annyi időt nem vesz el az életemből a válogatott körüli pluszfeladat év közben, hogy a ZTE NKK-nál a munkámat hátráltatná. A női válogatott a nyári hazai rendezésű Európa-bajnokságon nem tudott továbbjutni csoportjából, ami csalódást keltett, azonban egyre nehezebb lesz érvényesülni a nemzetközi mezőnyben. Idehaza most új csapat épül, sok fiatallal, s Gáll Tamás is ezt erősítette meg.

– Olyan korábbi játékosok, mint Vajda Anna, Honti Kata, Horti Dóra vagy a honosított Alexandra Quigley is jelezte, hogy különböző okok miatt most nem tud a válogatott rendelkezésére állni – mondta Gáll Tamás, amikor a változásokról kérdeztük. – Úgyhogy amink van, abból próbálunk főzni, s most mutathatják meg a fiatalok, hogy lehet rájuk számítani. Szívesen jönnek a válogatottba, ezért nem vagyunk mi sem elkeseredve. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy sok, eddig kevésbé jegyzett ország női kosárlabdázása is egyre jobban kezd feljönni. Csak egy példát hadd említsek: csoportellenfelünkkel, Portugáliával szemben 3–4 éve még csak az volt a kérdés, hogy 20 vagy 30 ponttal verjük-e, ám mára ellenük sem lehet könnyed ujjgyakorlatra számítani. Sajnos mi nem mondhatjuk ugyanezt el, vagyis, hogy lépegetünk előre, inkább helyben topogunk. Dolgozni kell, sok nemzetközi mérkőzést játszani, ez fontos. Azonban míg korábban Károlyi Andreák vagy Iványi Dalmák játszottak, könnyebb volt mindenki dolga. Mondom, nagy lehetőség van most a fiatalok előtt, de... Ha egy kicsit céltudatosabbak, alázatosabbak lennének a mai játékosok, sokuk előtt nagyon nagy lehetőségek nyílnának meg. A nemzetközi kosárlabdázásban ma már szinte kifogástalan fizikai állapot kell, ehhez pedig rengeteget kell dolgozni, akár pluszban is. De idehaza is vannak tehetségek, ám az is igaz, hogy nem az első és a második számú játékosok csapataikban, ami hátrány. A múltkor egy PINKK-győzelem kapcsán számoltam ki: a 61 szerzett pontjukból 60-at légiósok jegyeztek...

Gáll Tamástól azt is megkérdeztük, hogy tudja-e hasznosítani válogatottbeli tapasztalatait klubjában és az is lényeges: amikor nincs a ZTE NKK-val, ki irányítja a munkát?

– Ha jól emlékszem, ezt a kérdést már korábban is feltette nekem, s most is ugyanazt mondhatom el – válaszolta. Vagyis, a ZTE NKK-nak az elismerést jelent, ha a vezetőedző a válogatottnál is dolgozik és a felnőtteknél vállalt feladatom előtt azért pár évig már az utánpótlás-együtteseinknél is dolgoztam. Amit hasznosítani lehet, hogy egyénileg sokat tanulhatok, főleg egy olyan szakembertől, mint Stefan Svitek, akit Európában azért egész jól ismernek. A klub támogat ebbéli munkámban, s amikor a válogatottnál dolgozom, én vagyok az igazolt hiányzó... Tuboly József erőnléti edző és Bukics Zsolt másodedző a közösen kidolgozott program szerint edz a lányokkal, s ha bármi váratlan helyzet adódik, bármikor, telefonon is meg tudjuk beszélni, mi lenne a legjobb megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!