Sport

2015.04.17. 18:14

Vlaszák Géza hetvenéves lett

Nagykanizsa - Egy kis zalai faluból indulva jutott el a labdarúgás szentélyé-be, telt házas mérkőzésen védhetett a Népstadion-ban. Sebes Gusztávtól, az Aranycsapat szövetségi kapitányától is tanulta sportága fortélyait.

Kis János

Vlaszák Géza 1945. április 17-én született Nován. 1959-ben igazolta le a N. Bányász, első edzője Mihalecz Boldizsár volt, 17 évesen már az NB-III-as csapatban védett. Tízszeres ifjúsági és négyszeres utánpótlás válogatott lett, utóbbi keretnél Sebes Gusztáv volt az edzője.

A Pécsi Dózsa NB I-es csapatának kapusa volt 1963 és 1967 között, majd visszatért Nagykanizsára, az NVTE-hez, 1972-ben pedig az újjáalakuló Olajbányászhoz.

Első idényében az NB-II bajnoka lett a csapat, feljutott az NB-I B-be. 1980-ig több mint 300 mérkőzésen lépett pályára kanizsai színekben.

Visszavonulása után utánpótlás edzőként dolgozott, 1990-ben az Olajbányász NB I B-s felnőtt csapatát is dirigálta. Részt vett az A licenc kapusképzés kidolgozásában.

Vlaszák Géza 1963-ban, 70 ezer néző előtt, hárít a Népstadionban, a Magyarország Ausztria (2-0) ifjúsági válogatott meccsen. Fotó: Kis János

Az Olajbányász megszűnése után, 2003-ban megalapította és 2010-ig vezette a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Clubot (UFC). Generációkat nevelt a futball szeretetére, de az életre is. 1997-ben a Magyar Labdarúgásért díj bronz fokozatával tüntették ki.

Családja igazi kapusdinasztia. Édesapja Vlaszák Flórián, 1927 és 1929 között a DAC-ban védett az NB I-ben, majd a ZTE hálóőre is volt. Fia, ifjabb Vlaszák Géza a ZTE kapusa, ötszörös válogatott, több mint 400 meccsen védett az első osztályban.

- Játékosként sok siker, de kudarc is ért. Edzőként csodálatos éveket éltem meg, az Olajbányásznál sikerült felépítenem a korszerű utánpótlásmodellt. Mindennél többet ér egykori játékosaim (közülük többen edzők lettek) tisztelete, szeretete értékelt idősebb Vlaszák Géza.

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!