Sport

2015.03.27. 14:49

41 esztendővel ezelőtt Kanizsán és Egerszegen is futballünnep volt

Nagykanizsa - 1974. március 27-én Nagykanizsán játszott a magyar labdarúgó válogatott. A találkozó főpróba is volt, a három nappal későbbi, zalaegerszegi Bulgária elleni mérkőzésnek

Előtte olyan sokan még soha nem voltak labdarúgó mérkőzésen Nagykanizsán, mint negyvenegy évvel ezelőtt. Közel tízezer néző volt kíváncsi a magyar válogatottra. Így álltak fel a csapatok. Magyar válogatott: Mészáros Kollár, Bálint, Horváth, Megyesi, Juhász, Fazekas, Vidáts, Bene, Fekete, Máté. Csere: Géczi, Kolár, Kántor, Kovács J., Kű, Póczik. N. Olajbányász SE: Vlaszák Söjtör, Doszpoth, Németh, Müller, Harcz, Hangai, Kománovics, Pávlicz, Czebei, Sulyok. Csere: Patyi, Simon, Bokán, Hullmann, Józsi, Török.

Az első félidőben nem esett gól, ebben a játékrészben a kanizsai nézők nagy örömére, egyenrangú ellenfele volt az Olajbányász a válogatottnak. A kiválóan védő Vlaszáknak csak a 61. percben sikerült Kovács Józsefnek gólt rúgni, a hajrában Kű Lajos 11-esből növelte a válogatott előnyét, majd Bene Ferenc állította be a 3-0-s végeredményt.

Kanizsán Vlaszák bravúrral ment Fazekas elől, a háttérben Doszpoth Fotó: a szerző

Négy nap múlva, 1974. március 31-én, Zalaegerszegen hatalmas emberáradat hömpölygött, az ünnepi díszben pompázó ZTE pálya fele. Húszezer szurkoló várakozásteli izgalommal várta a Magyarország-Bulgária mérkőzést. A magyar válogatottban egy változás volt az Olajbányász elleni kezdőcsapathoz képest, a Nagykanizsán megsérült Horváth helyett Póczik került a csapatba. Az egerszegi közönség lelkes buzdításának is köszönhetően, a magyar válogatott nagyon jó játékkal rukkolt elő. Fazekas László a találkozó elején megszerezte a vezetést, majd a 45. percben már második találatát érte el. Az 57. percben Bene Ferenc szerzett gólt, a 74. percben Bonev tizenegyesből kialakította be a 3-1-es végeredményt.

A zalaegerszegi publikum vastapssal köszönte meg válogatottunk kiváló teljesítményét, és talán azt is, hogy 1974 márciusában egy hétig Zala megye volt a magyar labdarúgás központja.

Kis János

 

Ezek is érdekelhetik