Sport

2015.02.09. 15:30

Négy aranyat lőttek össze : a zalai sportlövészek kiválóan szerepeltek a felnőtt ob-n

Zalaegerszeg - Nagyszerűen szerepeltek a zalai lövészek a Százhalombattán rendezett idei légfegyveres országos bajnokságon. Az egerszegi Havasi Ferenc és a keszhelyi Major Veronika, továbbá a PLE Zalaegerszeg női puskás csapata is magyar bajnoki címmel térhetett haza.

Kerkai Attila

A csütörtökön kezdődött és vasárnap zárult az idei 10 méteres légfegyveres magyar bajnokságon, melyen valamennyi szakág képviseltette magát. Zalai szempontból szinte mindegyik fegyvernemben akadt olyan lövész, akire figyelni kellett és nem is kellett csalódni ebben.

A Keszthelyi BEFAG LK többszörös magyar bajnoka, Major Veronika junior világ- és Európa-bajnokként abszolút favoritként utazhatott Százhalombattára. Vonatkozott ez elsősorban a futócéllövő szakágra, de mostantól a keszthelyi kiválóság esetében a légpisztoly is előlép első számú fegyverként. Major Veronika megnyerte a futócéllövők 20+20 lövéses és a 40 lövéses számot is (érdekesség, hogy mindkét esetben mögötte csapattársai, Ángyán Nikoletta és Horváth Szilvia végzett) , de a légpisztolyosoknál is letette névjegyét. A juniorok küzdelmében bronzérmet nyert, s ami nagyobb szó, hogy a felnőtt nők olimpiai számában is az ötödik helyen végzett! A keszthelyiek női légpisztolyos csapata a nemzeti számok csapatversenyében ezüstérmes lett.

Major Veronika két arannyal gazdagodott és tapasztalatokkal is

– A bajnokság értékelése számomra nem túl nehéz feladat – mondta el érdeklődésünkre Keczeli Zoltán, a BEFAG LK vezetőedzője. – Futócélban egyesületi szinten továbbra is tartjuk élvonalbeli pozíciónkat úgy egyéniben, mint csapatban. Kiváló az utánpótlás-nevelésünk, eredményességünk. Az olimpiai légpisztolyos versenyszámban eredményességben bőven túlteljesítettük az elvárásainkat, egyértelmű a megelégedettség. Major Veronika esetében ilyen gyorsan nem is gondoltuk, hogy a pisztolyos számban is felzárkózik majd a legjobbak közé és még óriási tartalék van benne, ezt nem szabad elfeledni.

A PLE Zalaegerszeg küldöttsége is úgy utazott el Százhalombattára, hogy az esélyesek között emlegették több tagját is. Havasi Ferenc a légpuskások nemzeti számában aztán egy hosszú és nagyon fárasztó nap végén 188 körrel, új országos csúccsal magyar bajnok lett.

– Ez már a 19. bajnoki címem és a hatodik országos csúcsom, mégis különleges a mostani eredményem, hiszen öt körrel javítottam meg a 20 lövéses szám országos csúcsát – hallottuk Havasi Ferenctől, aki érthetően nagyon boldog volt. – Számítottam rá, hogy nyerhetek, de erős a mezőny, így egy kihagyással akár ötödik is lehettem volna, ezért tartom értékesnek ezt a sikert most.

Havasi Ferenc nem csak nyert, de új országos csúcsot is lőtt

A PLE Zalaegerszeg tagjai aztán újabb érmeknek örülhettek. A légpuskás számban ketten is dobogóra állhattak, méghozzá szoros versenyben: Vlaszákné Nyírő Barbara 159 körrel másodikként zárt, Karácsony Mária ugyanennyi kört ért el, aki a bronzérmet szerezte meg. Ezek után pedig nem csoda, hogy a PLE női puskás csapata magyar bajnoki címet szerzett.

És még egy zalai sikerről kell beszámolni, bár Tátrai Miklós jelenleg a Bp. Honvéd sportolója, de zalaegerszegiként továbbra is itt készül. Az olimpiai légpisztolyos számban magyar bajnoki címet szerzett.

A PLE aranyérmes női puskásai, balról Karácsony Mária, Nagy Dóra és Vlaszákné Nyírő Barbara

A zalai lövészek eredményei. Olimpiai versenyszámok. Légpisztoly, nők: 5. Major Veronika (Keszthelyi BEFAG LK) (373 kör az alapversenyben, 134 kör a döntőben).

Nemzeti versenyszámok. Légpuska, nők: 2. Vlaszákné Nyírő Barbara (PLE Zalaegerszeg) 159 kör, 3. Karácsony Mária (PLE Zalaegerszeg) 159,5. Nagy Dóra (PLE Zalaegerszeg) 139. Légpuska, női csapat: 1. PLE ZAlaegerszeg (Vlaszákné Nyírő Barbara, Karácsony Mária, Nagy Dóra) 457 kör. Légpuska, férfiak: 1. Havasi Ferenc (PLE Zalaegerszeg) 188 kör – új országos csúcs. Légpisztoly, férfiak: 4. Góra Máté (PLE Zalaegerszeg) 186 kör, 6. Szabó Béla (PLE Zalaegerszeg) 186. Légpisztoly, női csapat: 2. Keszthelyi BEFAG LK (Keczeli Zoltánné, Vaska Pothárn Zsuzsanna, Ángyán Nikoletta) 517 kör. 60 év felettiek, légpisztoly, férfiak: 3. Ruzsin Pál (PLE Zalaegerszeg) 159 kör. 60 év felettiek, férfi csapat: 2. PLE Zalaegerszeg – (Ruzsin Pál, Nagy György, Kurzbach Andreas) 453 kör. Futócél, férfiak (40 vegyes lövés): 4. Borsos Bence (Keszthelyi BEFAG LK) 366 kör. Futócél, nők (40 vegyes lövés): Major Veronika (Keszthelyi BEFAG) 368 kör, 2. Ángyán Nikoletta (Keszthelyi BEFAG) 331, 3. Horváth Szilvia (Keszthelyi BEFAG) 278. Futócél, férfiak (30+30 lövés): 6. Borsos Bence 534 kör. Futócél, nők (20+20 lövés): 1. Major Veronika 360, 2. Horváth Szilvia 335, 3. Ángyán Nikoletta 323.

A juniorok és az ifjúságiak eredményeit később közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!